Blogger Kedekut Ilmu

Assalamualaikum. Ada sorang blogger ni komen dalam salah satu entri tutorial Tia. Jangan tanya entri yang mana sebab komen blogger tu dah tenggelam di balik komen-komen yang beriban tu. Kalau korang rajin, pi selongkar.

Blogger tu kata dia ada jumpa tutorial yang sama di blog lain. Tapi blog yang dia jumpa tu pasang widget yang tiap kali kita cuba copy atau right click, akan keluar satu kotak "no, no, no tak boleh copy. lempang kang.." (ayat Tia karang sendiri)


Habis tu, apa masalahnya Tia? Haa, masalahnya. Tutorial dalam entri tu ada code yang panjang berjela. Takkan nak suruh taip salin semua balik kot? Tak kan. Mesti kita right click dan copy code tu. Tapi bila dah pasang widget disable right click tu, macamana nak copy akak oi.

Tia sendiri pernah jumpa blog macamni. Perasaan? Benganglah jugak. Dah lah nak tunggu loading page dia dekat berejam. Sekali dia pasang widget disable right click daaa. Servis terbaek lah! Kau ingat kalau kau pasang widget disable right tu orang tak boleh copy lah content dalam blog kau tu? Kau silap.

Kau ingat kau cerdik? Dah terbongkarlah cara nak atasi widget yang pakai disable right click ni. Tak percaya? Boleh aje orang guna cara printscreen. Kalau tak printscreen, ada lagi satu cara. Tutorial Cara Copy Entri Disable Right. So, tak payah nak safety-safety sangatlah yee.

Jangan buat entri tutorial kalau rasa tak boleh nak berkongsi ..

Photobucket
Previous
Next Post »

31 Comments

Click here for Comments
October 13, 2011 at 12:44 AM ×

betul. apa la yang takut sangat orang nak copy paste entri dia.

nampak sangat tak ikhlas kongsi ilmu :P

Reply
avatar
ABU
admin
October 13, 2011 at 12:46 AM ×

yup mmg pelik kalau buat tuto tapi kod yang dia bagi ndak blh kopi...

sofar ndak pernh jumpa lgi yg mcm tu..:D

Reply
avatar
Cik Jannah
admin
October 13, 2011 at 12:48 AM ×

sokomg tiaa ! jannah buat jugak. saja nak ngadee. tapi entri jannah tak best. sapa pun taknak kopi. haha

Reply
avatar
Mya
admin
October 13, 2011 at 12:48 AM ×

ouch. tak faham motif buat tutorial tapi disablekan right click? hmm.

Reply
avatar
Bro ahmad
admin
October 13, 2011 at 12:53 AM ×

betul tu tia..bro setuju..tutorial apa tak boleh ambil koding..buat lawak kot dia huhh

Reply
avatar
October 13, 2011 at 12:56 AM ×

btul tu tia...saya setuju! tak suka org yg kedekut ilmu...

Reply
avatar
emy|farid
admin
October 13, 2011 at 1:01 AM ×

terbaik..... sape nih makan lada? pedas tak? ramai org mcm ni tia, blagak. blog tak de la meletop sangat. huhu *kejam pulak ni

Reply
avatar
EyqaLuvender
admin
October 13, 2011 at 1:01 AM ×

ha'ah,tak ke sengal tu?
bnyk kali jmpe blogger cmtu...
better tayah wat tuto..
gler ape nk copy 1 1...haha

Reply
avatar
cik aisha
admin
October 13, 2011 at 1:06 AM ×

penah gak jmpa blog yg mcm tu...adeh cam kelakar je pulak.bg tuto tp xmemudahkan org nk pratikkan tuto tu...

Reply
avatar
Mr LePaK
admin
October 13, 2011 at 1:14 AM ×

Gamaknya dia letak script tu sesaje nak try kot... lepas tu lupa nak buang balik... hehe..!!

Takpun dia cuba halang copy entry lain tapi dalam masa yg sama tak perasan yg entry lainpun kantoi bila user nak copy... hehe...

Sabor je la... :)

Reply
avatar
Freaky
admin
October 13, 2011 at 1:14 AM ×

disable rite klik sangat suck.. benci benci gileee

Reply
avatar
Ezad Skytech
admin
October 13, 2011 at 1:17 AM ×

sekadar nak tunjuk buat apa kan..ilmu tu biarlah dikongsi kan...

Reply
avatar
AmalinaRazif
admin
October 13, 2011 at 1:24 AM ×

banyak kot blog buat macam tu..macam haram...hoho

Reply
avatar
October 13, 2011 at 1:30 AM ×

akak dh remove wijet tu..hehe
ala, sngn je nk copy yg ada disable tu, matikan javascript hoho

di internet xda yg slmt..

Reply
avatar
October 13, 2011 at 1:37 AM ×

Eh nak buat sambal ke nak komen ni?

hahahaha....Kacak + Pedas...

Reply
avatar
Kancil 8349
admin
October 13, 2011 at 6:45 AM ×

berkongsi ilmu salah satu pahala juga...semakin banyak ilmu dikongsi oleh orang semakin banyak pahala orang tersebut dapat....

Reply
avatar
October 13, 2011 at 7:24 AM ×

tiap cakp je ngan beliau.. boley bawak mati la der ko nye entry tu. hehe

Reply
avatar
nora rashid
admin
October 13, 2011 at 8:11 AM ×

cikgu pesan : "jgn kedekut ilmu..."

Reply
avatar
era kecik
admin
October 13, 2011 at 8:32 AM ×

kalau dah tak bagi right klik / disable highlight,, baik tak yah kongsi ilmu... betul tak?

kedekut ... kedekut ...

Reply
avatar
October 13, 2011 at 11:50 AM ×

takpe tia, nanti dalam komen bagi tau dekat dia, kalau nk share jgnla taruk widget tu...he3

Reply
avatar
nFx
admin
October 13, 2011 at 12:27 PM ×

Betul tu....all the code bleh decode....boleh jer untuk orang copy...copy backlink n paste kat html reader pn dh bleh copy...banyak cara bleh buat...

Tun Mahathir pun allowed jer untuk copy..kan kan tia...hehehe

nFx

Reply
avatar
October 13, 2011 at 1:45 PM ×

haha takyah nak disable sangat.. kalau cmtu baik takyah buat tuto

Reply
avatar
azrijohan
admin
October 13, 2011 at 3:50 PM ×

cam haram je blog camtu

Reply
avatar
chris
admin
October 13, 2011 at 3:59 PM ×

saja je dia pasang kod tersebut kat blog dia tu.sebab baru terjumpa kot.nak test lah tu konon tapi dah tak reti lagi nak buang hehe...

Reply
avatar
ali mamak
admin
October 13, 2011 at 9:38 PM ×

jangan lah kedekut ilmu...

Reply
avatar
roha
admin
October 13, 2011 at 11:53 PM ×

tak baik macam tu...kedekut.

Reply
avatar
October 14, 2011 at 12:18 AM ×

guna adblock je,,settle,,heheheh

Reply
avatar
alongxp
admin
October 14, 2011 at 12:26 AM ×

agak terasa... hahaha... tp rasenye saye tak pnh letak coding.. byk sbbnye diorg wat camtu,antaranya sbb ramai kaki copy yang tau nk copy,tp xreti nk bg kredit,so nk menyusahkan org2 camtu,bia die usaha lebih ckit, right klik pn blh memudahkan org utk tau lubang mana yg die boleh masuk utk hack... mmmm.. best x?hehe

Reply
avatar
Famili Ceria
admin
October 14, 2011 at 6:19 PM ×

nampak sangat tak ikhlas nak share...takyah dok share senang..tu sekadar nak curi visitor saja tue..

http://depalma-sp.blogspot.com/

Reply
avatar
October 15, 2011 at 4:13 PM ×

Betul tu tia . Saye setuju! kalau nk kongsi tutorial tu, biarlah ikhlas kan.. Ni copy paste pun xleyh ... tu belum curi gambar dye, haa mahu dimakinye .. Bagus tia buat entry mcm ni, biar mereka yg berkenaan sedar. Kita xtuduh sape-sape, cuma kpd yg terasa tu, harap maklum =)

Reply
avatar