Monday, October 31, 2011

Kurangkan Menilai Orang

Assalamualaikum. Hmm, akhir-akhir ni Tia macam dah kehilangan fokus nak berblog. Tia macam dah kehabisan idea nak bercerita dalam blog ni. B... thumbnail 1 summary
Assalamualaikum. Hmm, akhir-akhir ni Tia macam dah kehilangan fokus nak berblog. Tia macam dah kehabisan idea nak bercerita dalam blog ni. Bila Tia godek-godek entri lama, rasa macam nak padam semua pun ada. Urgh!

Tia sedar, Tia banyak bercerita pasal orang. Itu tak kena, ini tak kena. Blog ini bermasalah, blog itu bermasalah. Nak buat macamana kan. Lumrah manusia. Tak jaga tepi kain orang macam tak sah. Tak lengkap je rasa. Dasar penyibuk!

Lepas apa yang berlaku dalam hidup Tia sebelum ni, Tia mula sedar. Siapa kita untuk menilai orang lain? Kita kata dia jahat tapi kita tak sedar kita lah sebenarnya yang lebih jahat.

Tia mengaku sebelum ni Tia banyak complain orang lain. Tapi tak sedar diri sendiri. Tu lah. Tia akan cuba sehabis boleh untuk elakkan diri dari menilai orang lain. Sebak rasanya bila Tia pandang rendah dekat seseorang tu tapi bila dah kenal dia elok-elok, dia jauh lebih baik.

Aduhai .. Maaf , Tia manusia yang tak lari dari buat kesilapan ..

14 comments

  1. tia
    mimi gembira melihat ini
    sekurgnya
    kita sedar ape yg kita buat dulu kan

    dan kita sebarkan supaya org pon sedar dgn mende2 remeh ni kan


    kita manusia tia.kamu bertuah kerana kamu menyedarinya daripada org yg x sedar kan

    so, tamaw sedih2..so far mimi ikot blog tia, xdelah jahat pon, ok je , sempoi je =)

    tamo sedih2 ye..
    hepy blogging syg!

    ReplyDelete
  2. kalau kita nak menilau dan memperbaiki dia apa salahnya? cuma, janganlah aibkan orang lain atas kelemahan mereka.

    *kalau bukan masyarakat yang beritahu kekurangan kita, siapa lagi? takkan nak kekal begitu sampai bila-bila?

    justsaying

    *thanks letak kat Geng Ini Kisah Tia, terharu :)

    ReplyDelete
  3. Takpe, Tia. Kita belajar dari kesilapan ya. :-)

    ReplyDelete
  4. tak apa, ambil kesilapan itu untuk perbaiki diri kita, InsyaAllah....kita akan menjadi manusia yang lebih baik Amin

    ReplyDelete
  5. takpe tegur untuk kebaikan...jangan kutuk untuk menjatuhkan... tu sifat keji hmmm.

    ReplyDelete
  6. sama sama kita renungkan.....




    http://azlanthetypewriter.blogspot.com/2011/10/tazkirah-nasi-lemak.html

    ReplyDelete
  7. baguslah kalau sedar kesilapan diri,..itu namnya muhasabah diri yg berkesan kan,..=)

    ReplyDelete
  8. just kena fikir pasal diri sendiri aje la lepas ni yer..

    ReplyDelete
  9. as salam.. tia aku suka entri ni.. sgt2.. sama2 la kita beringat.. semoga sentiasa istiqomah..

    ReplyDelete
  10. mnusia mn xde pernah buat silap tia ^^

    ReplyDelete
  11. ala..jgn sedih2 tia..kita manusia mmg xlari dr buat silap...

    ReplyDelete
  12. akak lebih suker mendiamkan diri daripada berpikiran negatif, bergosip...tapi nak luahkan dalam blog takpe kot....hehe

    ReplyDelete