Kurangkan Menilai Orang

Assalamualaikum. Hmm, akhir-akhir ni Tia macam dah kehilangan fokus nak berblog. Tia macam dah kehabisan idea nak bercerita dalam blog ni. Bila Tia godek-godek entri lama, rasa macam nak padam semua pun ada. Urgh!

Tia sedar, Tia banyak bercerita pasal orang. Itu tak kena, ini tak kena. Blog ini bermasalah, blog itu bermasalah. Nak buat macamana kan. Lumrah manusia. Tak jaga tepi kain orang macam tak sah. Tak lengkap je rasa. Dasar penyibuk!

Lepas apa yang berlaku dalam hidup Tia sebelum ni, Tia mula sedar. Siapa kita untuk menilai orang lain? Kita kata dia jahat tapi kita tak sedar kita lah sebenarnya yang lebih jahat.

Tia mengaku sebelum ni Tia banyak complain orang lain. Tapi tak sedar diri sendiri. Tu lah. Tia akan cuba sehabis boleh untuk elakkan diri dari menilai orang lain. Sebak rasanya bila Tia pandang rendah dekat seseorang tu tapi bila dah kenal dia elok-elok, dia jauh lebih baik.

Aduhai .. Maaf , Tia manusia yang tak lari dari buat kesilapan ..

Previous
Next Post »

14 Comments

Click here for Comments
October 31, 2011 at 10:41 PM ×

tia
mimi gembira melihat ini
sekurgnya
kita sedar ape yg kita buat dulu kan

dan kita sebarkan supaya org pon sedar dgn mende2 remeh ni kan


kita manusia tia.kamu bertuah kerana kamu menyedarinya daripada org yg x sedar kan

so, tamaw sedih2..so far mimi ikot blog tia, xdelah jahat pon, ok je , sempoi je =)

tamo sedih2 ye..
hepy blogging syg!

Reply
avatar
NZ Diaz
admin
October 31, 2011 at 10:54 PM ×

kalau kita nak menilau dan memperbaiki dia apa salahnya? cuma, janganlah aibkan orang lain atas kelemahan mereka.

*kalau bukan masyarakat yang beritahu kekurangan kita, siapa lagi? takkan nak kekal begitu sampai bila-bila?

justsaying

*thanks letak kat Geng Ini Kisah Tia, terharu :)

Reply
avatar
cikshaツ
admin
October 31, 2011 at 11:00 PM ×

Takpe, Tia. Kita belajar dari kesilapan ya. :-)

Reply
avatar
Yatie Awang
admin
October 31, 2011 at 11:18 PM ×

tak apa, ambil kesilapan itu untuk perbaiki diri kita, InsyaAllah....kita akan menjadi manusia yang lebih baik Amin

Reply
avatar
Bro ahmad
admin
October 31, 2011 at 11:23 PM ×

takpe tegur untuk kebaikan...jangan kutuk untuk menjatuhkan... tu sifat keji hmmm.

Reply
avatar
October 31, 2011 at 11:35 PM ×

sama sama kita renungkan.....




http://azlanthetypewriter.blogspot.com/2011/10/tazkirah-nasi-lemak.html

Reply
avatar
zieyzain
admin
October 31, 2011 at 11:36 PM ×

baguslah kalau sedar kesilapan diri,..itu namnya muhasabah diri yg berkesan kan,..=)

Reply
avatar
ijA
admin
October 31, 2011 at 11:39 PM ×

muhasabah diriku juga..

Reply
avatar
FaKArePa!n
admin
October 31, 2011 at 11:47 PM ×

just kena fikir pasal diri sendiri aje la lepas ni yer..

Reply
avatar
adan
admin
November 1, 2011 at 12:25 AM ×

as salam.. tia aku suka entri ni.. sgt2.. sama2 la kita beringat.. semoga sentiasa istiqomah..

Reply
avatar
November 1, 2011 at 12:45 AM ×

mnusia mn xde pernah buat silap tia ^^

Reply
avatar
November 1, 2011 at 1:02 AM ×

ala..jgn sedih2 tia..kita manusia mmg xlari dr buat silap...

Reply
avatar
Marina
admin
November 1, 2011 at 1:35 PM ×

akak lebih suker mendiamkan diri daripada berpikiran negatif, bergosip...tapi nak luahkan dalam blog takpe kot....hehe

Reply
avatar