Pentingnya Mobile Template Untuk Blogger

Assalamualaikum. Tia ada story pasal pengalaman Tia Update Blog Guna Handphone kan? Masa Tia guna handphone tu, sempatlah menerjah blog rakan blogger yang lain. Apa yang Tia dapat katakan, rata-rata blog yang Tia terjah tak ubah setting mobile template.

Maksudnya kalau blog tu tak ubah setting mobile template, bila buka guna handphone terserlahlah kelambatan loadingnya. Sebab kena tunggu loading habis semua apa yang ada dalam versi web (web version).

Yelah, sedangkan buka guna laptop pun dah termengah-mengah apatah lagi guna handphone yang cuma sebesar tapak tangan itu. Bila buka blog guna handphone ni, yang menjadi keutamaan ialah entri. Segala widget kat tepi belah kanan kiri dan atas bawah dah tak penting dah.

Memandangkan sekarang sudah ramai antara kita yang lebih suka online guna handphone, lebihlah molek jika kita setting kan mobile template ini ye. Senang saja .. Meh Tia tunjuk sikit.

STEP : Buka Dashboard, pergi Settings, pilih Email & Mobile, tick pada "Yes. Show mobile template on mobile devices."

Senangkan? Apalagi, ubah lah sekarang. Selamat mencuba dan selamat berblog :D

Photobucket
Previous
Next Post »

16 Comments

Click here for Comments
Shaherah
admin
October 4, 2011 at 9:43 PM ×

ok shera dah set yes.. hehe thanks tia ^_^

Reply
avatar
October 4, 2011 at 9:52 PM ×

waaaaa
bile la nk on9 gune npon niii
huuuuu

Reply
avatar
October 4, 2011 at 10:10 PM ×

thanks for the tip.
tertanya2 jugak pasal ni tapi asikkkk lupa nak tanya..heheh...

sekarang jugak akak pi ubah setting..=)

Reply
avatar
anamizu
admin
October 4, 2011 at 10:12 PM ×

aah betol3..
cik ana pon dah setting kan :)



luv,
cik ana :)

Reply
avatar
October 4, 2011 at 10:26 PM ×

hoo. ye ke?
lepas ni nk buat le :D hahaha
thanks tia :D

Reply
avatar
October 4, 2011 at 10:29 PM ×

wan pakai handphone biasa je.
tak leh update.

Reply
avatar
October 4, 2011 at 10:34 PM ×

suda ku ubah Tia hehe

sorry lambat, nahhh link tutorial yg Tia mau tu
http://tutorialuntukblog.blogspot.com/2011/09/page-fb-yang-lebih-style-untuk-blog.html

slmt mencuba :)

Reply
avatar
October 4, 2011 at 10:39 PM ×

betul, senang nak melawat sikit. hehe XD

Reply
avatar
October 4, 2011 at 10:43 PM ×

Tia, ku beli buku tu di MPH 1Borneo..try la cari di kedai popular, sana adakan?

Reply
avatar
October 4, 2011 at 10:50 PM ×

ok dahh.. hehe thanks :)

Reply
avatar
ArulchelseA
admin
October 4, 2011 at 11:44 PM ×

ok nak cuba jugak ni..

Reply
avatar
Mya
admin
October 4, 2011 at 11:57 PM ×

baru jugak buat setting ni:)

Reply
avatar
ijA
admin
October 5, 2011 at 1:42 AM ×

thanks you tia..siap dah setting,,..

Reply
avatar
Ezad Skytech
admin
October 5, 2011 at 2:08 AM ×

da lama buat da..hee..
tapi belum berkesempatan nak update guna fon lagi ni..hee~

Reply
avatar
October 5, 2011 at 8:23 AM ×

thanks share tia :)...

Reply
avatar
siti kektus
admin
October 5, 2011 at 11:41 AM ×

nanti lagi elok ke tia? tak pernah cuba pulak.

Reply
avatar