Tuesday, October 4, 2011

Pentingnya Mobile Template Untuk Blogger

Assalamualaikum. Tia ada story pasal pengalaman Tia Update Blog Guna Handphone kan? Masa Tia guna handphone tu, sempatlah menerjah blog rak... thumbnail 1 summary
Assalamualaikum. Tia ada story pasal pengalaman Tia Update Blog Guna Handphone kan? Masa Tia guna handphone tu, sempatlah menerjah blog rakan blogger yang lain. Apa yang Tia dapat katakan, rata-rata blog yang Tia terjah tak ubah setting mobile template.

Maksudnya kalau blog tu tak ubah setting mobile template, bila buka guna handphone terserlahlah kelambatan loadingnya. Sebab kena tunggu loading habis semua apa yang ada dalam versi web (web version).

Yelah, sedangkan buka guna laptop pun dah termengah-mengah apatah lagi guna handphone yang cuma sebesar tapak tangan itu. Bila buka blog guna handphone ni, yang menjadi keutamaan ialah entri. Segala widget kat tepi belah kanan kiri dan atas bawah dah tak penting dah.

Memandangkan sekarang sudah ramai antara kita yang lebih suka online guna handphone, lebihlah molek jika kita setting kan mobile template ini ye. Senang saja .. Meh Tia tunjuk sikit.

STEP : Buka Dashboard, pergi Settings, pilih Email & Mobile, tick pada "Yes. Show mobile template on mobile devices."

Senangkan? Apalagi, ubah lah sekarang. Selamat mencuba dan selamat berblog :D

Photobucket

16 comments

  1. ok shera dah set yes.. hehe thanks tia ^_^

    ReplyDelete
  2. waaaaa
    bile la nk on9 gune npon niii
    huuuuu

    ReplyDelete
  3. thanks for the tip.
    tertanya2 jugak pasal ni tapi asikkkk lupa nak tanya..heheh...

    sekarang jugak akak pi ubah setting..=)

    ReplyDelete
  4. aah betol3..
    cik ana pon dah setting kan :)



    luv,
    cik ana :)

    ReplyDelete
  5. hoo. ye ke?
    lepas ni nk buat le :D hahaha
    thanks tia :D

    ReplyDelete
  6. wan pakai handphone biasa je.
    tak leh update.

    ReplyDelete
  7. suda ku ubah Tia hehe

    sorry lambat, nahhh link tutorial yg Tia mau tu
    http://tutorialuntukblog.blogspot.com/2011/09/page-fb-yang-lebih-style-untuk-blog.html

    slmt mencuba :)

    ReplyDelete
  8. betul, senang nak melawat sikit. hehe XD

    ReplyDelete
  9. Tia, ku beli buku tu di MPH 1Borneo..try la cari di kedai popular, sana adakan?

    ReplyDelete
  10. baru jugak buat setting ni:)

    ReplyDelete
  11. thanks you tia..siap dah setting,,..

    ReplyDelete
  12. da lama buat da..hee..
    tapi belum berkesempatan nak update guna fon lagi ni..hee~

    ReplyDelete
  13. nanti lagi elok ke tia? tak pernah cuba pulak.

    ReplyDelete