Thursday, October 27, 2011

Kisah dalam Kedai | Pengajaran

Assalamualaikum. Helo, hai, toink toinkk~ Adeh, tak reti nak buat pendahuluan panjang-panjanglah. Tia straight aje lah ye. Tengahari tadi ... thumbnail 1 summary
Assalamualaikum. Helo, hai, toink toinkk~ Adeh, tak reti nak buat pendahuluan panjang-panjanglah. Tia straight aje lah ye. Tengahari tadi Tia keluar beli barang. Tia pergi dengan adik dan ibu. Ada lah beli barang sikit-sikit.

Ada dua kejadian berlaku. Pertama, handphone Tia hampir tertinggal dekat kedai tempat Tia beli barang-barang. Dan kedua, cashier kedai tu salah kira barang-barang Tia. Tia cerita satu-satu okey.

Dengan kecuaian adik Tia yang hampir makan kaki Tia ni tadi, dia berjaya tinggalkan handphone Tia dalam kedai tu. Nasib baik akak dekat kedai tu call ibu Tia. Masa baru masuk dalam kereta, tiba-tiba ibu tanya. Mana handphone.

Handphone tu ibu Tia yang pegang mula-mula sebab mak cik Tia call. Lepas tu ibu kasi dekat adik Tia. Entah macamana dia boleh terlupa Tia tak tau. Siap boleh gelak lagi tu lepas dapat balik handphone tu.. Nasib baik kakak dia ni baik. Kalau tak, huh ..

Lagi satu, nasib baik lepas ibu guna handphone tu ibu tak kunci. Tia pasang security code dekat handphone tu. Memandangkan handphone tu tak berkunci, dengan kebijaksanaan pekerja kedai tu. Berjaya jugak dia jejak kami dengan menelefon ibu Tia. Nasib baik handphone tu ada kredit. Nasib memang menyebelahi.

Tapi kan, tapi kannnn. Tia dah rugi woo. Akak cashier salah kira barang. Lepas sampai rumah, Tia check resit. Terasa aneh di situ bila terlihat satu barang yang tak diketahui statusnya yang berharga RM19 entah berapa sen.

Bila check barang-barang yang dibeli, tak ada pulak barang yang berharga RM19 tu. Alamak! Akak cashier salah kira daa. Habis macamana ni? Nak bawa pergi kedai tu balik, macam sia-sia. Dorang percaya ke? Nanti dorang ingat Tia dah sembunyikan barang tu. Haih laaa nasib ..

Silap Tia sendiri. Siapa suruh tak check masa dekat-dekat kedai tu. Okey! Pengajaran buat diri Tia dan korang ye. Jangan tunggu kena batang hidung sendiri pulak. Tak apalah. Bukan rezeki Tia kot kan. Sabo ajelah



34 comments

  1. boleh pula adik tia gelakkan. ish ish. kalau saya, erk -.- tapi tu la nasib kak tia kira fair la tu. nasib baik sebab dapat phone tapi harga barang lebih sikit. tapi ok la tu kalau nak dibandingkan dengan harga phone. mahu cecah ribu kalau mahal. huuuu..

    ReplyDelete
  2. haha, Alhamdulillah dapat balik handphone tu. :D
    kalau rasa nak pergi tuntut RM19 tu, pergi je. kalau dia tak bagi memang sia-sia. kalau dapat boleh buat makan. haha

    ReplyDelete
  3. hahha..saya pernah...handphone,wallet hrmm..

    jngan la sentap...hehehehe

    ReplyDelete
  4. hahha..saya pernah...handphone,wallet hrmm..

    jngan la sentap...hehehehe

    ReplyDelete
  5. mak selalu pesan, bila beli brg, jgn lupa check bil semula..

    ReplyDelete
  6. waaaa
    byk cite dlm 1 cite nih kan
    emm3
    alhamdulillah sgt la kan nfon tu kembali.. =]

    ReplyDelete
  7. Bpak la RM19 tu -- nsib la dpt blik fon, if not.. Haha, pengajaran2 :) after this, be careful tau sis.

    ReplyDelete
  8. isk..isk...naseb org kedai tu jujur..buat nya dia sapu hp tu???

    ReplyDelete
  9. takpe...blaja dari kesilapan....diharap tak tjadi lagi kes sebegini...

    =)

    ReplyDelete
  10. next time, be carefull okay? :)

    ReplyDelete
  11. wah..good thing and bad thing. Mujur fon tu tak tertinggal tp rm19 tu byk. sayangnya..kena betul2 amik pengajaran ni

    ReplyDelete
  12. aih, macam mana boleh terlebih kira? biasa kan, cashier tu akan terkurang kira je. tak pernah lagi lah terlebih kira mcm tia ni. hehe :p

    ReplyDelete
  13. ~nasib baik dapat balik erk hnset..hehe :)

    ReplyDelete
  14. hehehe kalau sy, kompem pegi claim balik ( mmg kedekut bab2 duit ).. sape waffle tu? xnak kenalkan ke?

    ReplyDelete
  15. hehe,nasib2,.rezeki tauke kedai tu la kan tia?hehe,next time hati2 and always check resit balik, peringatan bersama :)

    ReplyDelete
  16. kalo kite. kite pi je..pcye ke tak, blkg kire..sape suwuh salah kire..haishhh

    ReplyDelete
  17. ala siannya..2 kejadian dlm 1 hari ye..kena hati-hati lain kali ye

    ReplyDelete
  18. tah tah dia saje tak punch mcm tu? ehheheheheehe

    ReplyDelete
  19. nasib baik handphone tu dapat balik. barang tu, kena beringat la lepas ni. hehehe.

    ReplyDelete
  20. hehehehe,, anggaplah semua tu pengajaran buat kak tia ye ^^

    ReplyDelete
  21. tension ja kalau cashier salah kira n kita plak balik rumah baru check...=.="

    ReplyDelete
  22. kecuaian boleh memakan diri.. bahaya2.. huhu

    ReplyDelete
  23. huhu sabo je la .. byk betul kelalaian yg berlaku ..

    ReplyDelete
  24. waduh, kalau hilang henpon mesti sedih wooo..tia pakai henpon ape?

    ReplyDelete
  25. dia tersilap kira la tu...kan???
    mujur dia pulangkan enpon..
    susah nak jumpa orang jujur sekarang ni..

    ReplyDelete
  26. Dah banyak kali terkena dengan cashier salah kira ni. Sekarang dah mark kedai mana yang selalu buat macam tu. Jadi masa dia kira tu dah tengok betul2 kat mesin kira tu. Memang rasa rugi walaupun setakat 2, 3 ringgit kan? Lagi satu pasaraya yang selalu letak harga kat rak lain, bila scan kat kaunter harga lain. Sangat sakit hati kan?

    Ewah, terpanjang pulak komen ni, macam nak buat entry je..;)

    ReplyDelete
  27. kena tag!

    http://izuan-izuan.blogspot.com/2011/10/i-am-kena-tag.html

    ReplyDelete