Kisah dalam Kedai | Pengajaran

Assalamualaikum. Helo, hai, toink toinkk~ Adeh, tak reti nak buat pendahuluan panjang-panjanglah. Tia straight aje lah ye. Tengahari tadi Tia keluar beli barang. Tia pergi dengan adik dan ibu. Ada lah beli barang sikit-sikit.

Ada dua kejadian berlaku. Pertama, handphone Tia hampir tertinggal dekat kedai tempat Tia beli barang-barang. Dan kedua, cashier kedai tu salah kira barang-barang Tia. Tia cerita satu-satu okey.

Dengan kecuaian adik Tia yang hampir makan kaki Tia ni tadi, dia berjaya tinggalkan handphone Tia dalam kedai tu. Nasib baik akak dekat kedai tu call ibu Tia. Masa baru masuk dalam kereta, tiba-tiba ibu tanya. Mana handphone.

Handphone tu ibu Tia yang pegang mula-mula sebab mak cik Tia call. Lepas tu ibu kasi dekat adik Tia. Entah macamana dia boleh terlupa Tia tak tau. Siap boleh gelak lagi tu lepas dapat balik handphone tu.. Nasib baik kakak dia ni baik. Kalau tak, huh ..

Lagi satu, nasib baik lepas ibu guna handphone tu ibu tak kunci. Tia pasang security code dekat handphone tu. Memandangkan handphone tu tak berkunci, dengan kebijaksanaan pekerja kedai tu. Berjaya jugak dia jejak kami dengan menelefon ibu Tia. Nasib baik handphone tu ada kredit. Nasib memang menyebelahi.

Tapi kan, tapi kannnn. Tia dah rugi woo. Akak cashier salah kira barang. Lepas sampai rumah, Tia check resit. Terasa aneh di situ bila terlihat satu barang yang tak diketahui statusnya yang berharga RM19 entah berapa sen.

Bila check barang-barang yang dibeli, tak ada pulak barang yang berharga RM19 tu. Alamak! Akak cashier salah kira daa. Habis macamana ni? Nak bawa pergi kedai tu balik, macam sia-sia. Dorang percaya ke? Nanti dorang ingat Tia dah sembunyikan barang tu. Haih laaa nasib ..

Silap Tia sendiri. Siapa suruh tak check masa dekat-dekat kedai tu. Okey! Pengajaran buat diri Tia dan korang ye. Jangan tunggu kena batang hidung sendiri pulak. Tak apalah. Bukan rezeki Tia kot kan. Sabo ajelah



Previous
Next Post »

34 Comments

Click here for Comments
hira
admin
October 27, 2011 at 8:39 PM ×

boleh pula adik tia gelakkan. ish ish. kalau saya, erk -.- tapi tu la nasib kak tia kira fair la tu. nasib baik sebab dapat phone tapi harga barang lebih sikit. tapi ok la tu kalau nak dibandingkan dengan harga phone. mahu cecah ribu kalau mahal. huuuu..

Reply
avatar
Huda Diaz
admin
October 27, 2011 at 8:49 PM ×

haha, Alhamdulillah dapat balik handphone tu. :D
kalau rasa nak pergi tuntut RM19 tu, pergi je. kalau dia tak bagi memang sia-sia. kalau dapat boleh buat makan. haha

Reply
avatar
I am...izuan
admin
October 27, 2011 at 8:50 PM ×

hahha..saya pernah...handphone,wallet hrmm..

jngan la sentap...hehehehe

Reply
avatar
I am...izuan
admin
October 27, 2011 at 8:50 PM ×

hahha..saya pernah...handphone,wallet hrmm..

jngan la sentap...hehehehe

Reply
avatar
izfanora
admin
October 27, 2011 at 9:05 PM ×

mak selalu pesan, bila beli brg, jgn lupa check bil semula..

Reply
avatar
October 27, 2011 at 9:17 PM ×

olololo, kesian tia dah rugi

Reply
avatar
October 27, 2011 at 9:26 PM ×

waaaa
byk cite dlm 1 cite nih kan
emm3
alhamdulillah sgt la kan nfon tu kembali.. =]

Reply
avatar
Nurnajwa KZ
admin
October 27, 2011 at 9:26 PM ×

Bpak la RM19 tu -- nsib la dpt blik fon, if not.. Haha, pengajaran2 :) after this, be careful tau sis.

Reply
avatar
CikGu Ma
admin
October 27, 2011 at 9:41 PM ×

isk..isk...naseb org kedai tu jujur..buat nya dia sapu hp tu???

Reply
avatar
October 27, 2011 at 9:58 PM ×

takpe...blaja dari kesilapan....diharap tak tjadi lagi kes sebegini...

=)

Reply
avatar
YNA
admin
October 27, 2011 at 10:11 PM ×

next time, be carefull okay? :)

Reply
avatar
Ekmi Rabat
admin
October 27, 2011 at 11:11 PM ×

wah..good thing and bad thing. Mujur fon tu tak tertinggal tp rm19 tu byk. sayangnya..kena betul2 amik pengajaran ni

Reply
avatar
siti kektus
admin
October 27, 2011 at 11:16 PM ×

aih, macam mana boleh terlebih kira? biasa kan, cashier tu akan terkurang kira je. tak pernah lagi lah terlebih kira mcm tia ni. hehe :p

Reply
avatar
October 28, 2011 at 12:22 AM ×

~nasib baik dapat balik erk hnset..hehe :)

Reply
avatar
October 28, 2011 at 1:04 AM ×

hehehe kalau sy, kompem pegi claim balik ( mmg kedekut bab2 duit ).. sape waffle tu? xnak kenalkan ke?

Reply
avatar
bella luna
admin
October 28, 2011 at 1:19 AM ×

hehe,nasib2,.rezeki tauke kedai tu la kan tia?hehe,next time hati2 and always check resit balik, peringatan bersama :)

Reply
avatar
October 28, 2011 at 2:42 AM ×

kalo kite. kite pi je..pcye ke tak, blkg kire..sape suwuh salah kire..haishhh

Reply
avatar
Aisy Nasiha
admin
October 28, 2011 at 6:54 AM ×

ala siannya..2 kejadian dlm 1 hari ye..kena hati-hati lain kali ye

Reply
avatar
Hunny Kitty
admin
October 28, 2011 at 10:16 AM ×

tah tah dia saje tak punch mcm tu? ehheheheheehe

Reply
avatar
NasZ
admin
October 28, 2011 at 11:17 AM ×

nasib baik handphone tu dapat balik. barang tu, kena beringat la lepas ni. hehehe.

Reply
avatar
era kecik
admin
October 28, 2011 at 2:52 PM ×

hehehehe,, anggaplah semua tu pengajaran buat kak tia ye ^^

Reply
avatar
October 28, 2011 at 6:55 PM ×

tension ja kalau cashier salah kira n kita plak balik rumah baru check...=.="

Reply
avatar
FaKArePa!n
admin
October 28, 2011 at 11:22 PM ×

kecuaian boleh memakan diri.. bahaya2.. huhu

Reply
avatar
alif haris
admin
October 29, 2011 at 11:12 AM ×

huhu sabo je la .. byk betul kelalaian yg berlaku ..

Reply
avatar
iMBobo
admin
October 30, 2011 at 5:12 AM ×

waduh, kalau hilang henpon mesti sedih wooo..tia pakai henpon ape?

Reply
avatar
Nizam Ijam
admin
October 30, 2011 at 4:25 PM ×

mcm berlaku hari nie erk :)

Reply
avatar
diana
admin
October 30, 2011 at 4:41 PM ×

dia tersilap kira la tu...kan???
mujur dia pulangkan enpon..
susah nak jumpa orang jujur sekarang ni..

Reply
avatar
nelly
admin
October 30, 2011 at 10:27 PM ×

hp !! berharga maaa !

Reply
avatar
KILA
admin
October 31, 2011 at 9:01 AM ×

Dah banyak kali terkena dengan cashier salah kira ni. Sekarang dah mark kedai mana yang selalu buat macam tu. Jadi masa dia kira tu dah tengok betul2 kat mesin kira tu. Memang rasa rugi walaupun setakat 2, 3 ringgit kan? Lagi satu pasaraya yang selalu letak harga kat rak lain, bila scan kat kaunter harga lain. Sangat sakit hati kan?

Ewah, terpanjang pulak komen ni, macam nak buat entry je..;)

Reply
avatar
I am...izuan
admin
October 31, 2011 at 3:47 PM ×

kena tag!

http://izuan-izuan.blogspot.com/2011/10/i-am-kena-tag.html

Reply
avatar