Perbezaan ".blogspot.com" dan ".com"

Assalamualaikum. Lama Tia tak update kan. Ada masalah peribadi sikit yang menyebabkan Tia betul-betul tak boleh nak fokus dengan blog. Maaf Tia bukan blogger tegar. So, sekarang Tia dah kembali normal. Uik, macamlah sebelum ni tak normal. Hahaa! Okey tak lawak.

Tadi Tia ada terbaca entri adik Era yang bertajuk ".blogspot.com" dan ".com". Era tanya apa perbezaannya. Mungkin bukan Era sorang je yang tak tau kan. Sebelum ni pun Tia macam Era. Apa bezanya padahal dua-dua pun link blog.

Tia akan terangkan ikut pemahaman Tia yang memudahkan korang untuk lebih faham okey. Kalau ada yang salah tolong maklumkan Tia dalam ruangan komen dan Tia akan ubah secepatnya.

Perbezaan pertamanya, sudah tentu ejaan. Hahaa! Okey lagi lawak sengal. Back to topic. Perbezaannya ialah ".blogspot.com" ialah PERCUMA, manakala ".com" adalah BERBAYAR. Ingat tak masa korang nak daftar blog korang tu, blog address (URL)? Percuma kan.


Kalau korang nak tukarkannya jadi ".com", korang kena beli DOMAIN. Boleh baca entri Perbezaan Domain dan Hosting untuk tahu lebih jelas dan kalau teringin nak beli domain ni, ada disyorkan dekat korang untuk beli di mana.

Sudah jelas? Kalau tanya Tia best ke tak guna domain sendiri ni, mestilah BEST! Hehehhh~ Banyak kelebihannya. Korang boleh search dekat google okey .. So, selamat berdomain kalau ada yang nak beli domain jadi ".com" lepas ni :)

Photobucket
Previous
Next Post »

33 Comments

Click here for Comments
anamizu
admin
October 17, 2011 at 2:11 AM ×

belom teruja lg nk beli domain sendiri..nti2 kot dah ade duit lebih =P





luv,
cik ana

Reply
avatar
Zaid Huda
admin
October 17, 2011 at 2:11 AM × This comment has been removed by the author.
avatar
October 17, 2011 at 2:21 AM ×

mau bah kakak ada domain sendiri hehe

iya bah Tia, prasan jgk kkak tu Tia hilang..okey suda ka? bah jgn sedih2 yaa..if perlukan telinga, telinga kakak ada dua ni mendengar heeee

Reply
avatar
October 17, 2011 at 2:32 AM ×

nru sy taw...almaklumlah sy bru je wat blog...so blur2 jg la psl bnde ni..
:)

Reply
avatar
Ezad Skytech
admin
October 17, 2011 at 2:45 AM ×

hee..ada jugak terfikir nak berdot com ni Tia..hee...tapi tak tahu la bila boleh bertukar ke domain sendiri ni..hee~

Reply
avatar
October 17, 2011 at 3:08 AM ×

kalau serius blogging boleh la beli domain kalau setakat nak seronok2 jep tak perlu..

Reply
avatar
Zaid Huda
admin
October 17, 2011 at 3:37 AM ×

my fault.
tak perasan Tia dah pakai Domain sendiri.
:D

Reply
avatar
October 17, 2011 at 7:09 AM ×

belom redy nk pkai domain..blog lom mntap..hihi

Reply
avatar
October 17, 2011 at 10:13 AM ×

teringin gak aku nak berdotcom ne.. dgr org cter cam best jerk :)

Reply
avatar
mysha
admin
October 17, 2011 at 10:47 AM ×

uish aGAk2 blog akak yang seBesor kuman nih leh ker ada domain sendiri???huhuhu

Reply
avatar
mysha
admin
October 17, 2011 at 10:47 AM ×

uish aGAk2 blog akak yang seBesor kuman nih leh ker ada domain sendiri???huhuhu

Reply
avatar
FaKArePa!n
admin
October 17, 2011 at 11:58 AM ×

saya pon baru bjer berpindah blog ni..

dah start guna domain dan hosting sendiri utk lebih serius..

gembira la kiranya kalau cik tia sudi jenguk blog baru saya..

Reply
avatar
Jue
admin
October 17, 2011 at 12:05 PM ×

pnah gak tfikir beb nak beli domain
tunggu ujung thn ni camne ^^

Reply
avatar
era kecik
admin
October 17, 2011 at 12:21 PM ×

fuh,, terkejut gak,, masa era tengok tajuk entry kak tia tadi.. era fikir..

'aik,, macam tajuk entry aku jek tu,, kenapa kak tia wat tajuk yang sama?'

tanpa membuang masa, era terus klik link tu,, oo... baru era tahu yang kak tia nak jawab soklan era (lebih kurang camtulah pada pendapat era,, tak tahu betul ke tak? hehehe)

oo.. camtu rupanya perbezaan diantara 2 link tu ek.. hehehe

Reply
avatar
PCL
admin
October 17, 2011 at 12:48 PM ×

hurm..pCL bila la nk bertukar ke .com..teringin gak tu....owh banyak kelebihan ye Tia...tak sempat nak explore lg la.

Reply
avatar
October 17, 2011 at 1:50 PM ×

belum sampai seru..

p/s:camno interview??

Reply
avatar
October 17, 2011 at 2:57 PM ×

ada pape effect ke lepas kita tukar domain? maybe mcm feed kita takleh connect ke?

Reply
avatar
Apple Pearl
admin
October 17, 2011 at 3:28 PM ×

owh..mcm 2 ke tia..baru apple tahu..hehe

Reply
avatar
Apple Pearl
admin
October 17, 2011 at 3:29 PM ×

owh..mcm 2 ke tia..baru apple tahu..hehe

Reply
avatar
Cik Azizah
admin
October 17, 2011 at 4:27 PM ×

tia boleh belanje jijah beli domain tak? hehehe lom tiba masanya lagi..

Reply
avatar
azrijohan
admin
October 17, 2011 at 9:17 PM ×

baru set up domain sendiri

Reply
avatar
Cik Jannah
admin
October 18, 2011 at 12:24 AM ×

tia. apa yg best sangat? ehe

Reply
avatar
MerLe
admin
October 18, 2011 at 12:27 AM ×

Oooo..tak bape nk paham lagi bab domain domain ni..huhu

Reply
avatar
October 18, 2011 at 12:44 AM ×

sis tia,klo tukar domain. ade effect ape2 tak pada blog asal kite kt blogspot ni ?

Reply
avatar
October 18, 2011 at 7:02 AM ×

belum terfikir lagi nk beli domain...pakai yg free dulula tia...

Reply
avatar
Anis Zafirah
admin
October 18, 2011 at 8:47 PM ×

tak terfikir lagi nak berdotcom ni, duit pun x banyak :)

Reply
avatar
suha
admin
October 18, 2011 at 10:32 PM ×

hehe macam best tp blog cik suha tak glemer pon,so ala2 useless la gitu (^_^)

Reply
avatar
I am...izuan
admin
October 18, 2011 at 11:30 PM ×

tunggu lah bila blog saya jd mcm blog kamu tu..baru tukar..hjahahaha

Reply
avatar
alongxp
admin
October 20, 2011 at 2:10 PM ×

pastu yang paling best,pendek je nak taip,tambah2 cam saya ni ha... alongxp.com, kadang sesetengah blogger tu dah la ada blogspot,dah cukup panjang,pastu guna url camni contohnye kucingkugigitkukukakiku.blogspot.com

camne orang naik ingat? ataupun muistaksukaayam.blogspot.com kan mengelirukan,guna senang2 sudeh... ye dak?

Reply
avatar
November 14, 2011 at 8:21 AM ×

wee.... Nurrul pun baru tahu.. terima kasih yer... :) patutlah , nurrul selalu tetnya ada blogger yg blogspot.com ada yg .com.. akhirnya tahu juga :) thanks ! !

Reply
avatar