Monday, October 17, 2011

Perbezaan ".blogspot.com" dan ".com"

Assalamualaikum. Lama Tia tak update kan. Ada masalah peribadi sikit yang menyebabkan Tia betul-betul tak boleh nak fokus dengan blog. Maaf... thumbnail 1 summary
Assalamualaikum. Lama Tia tak update kan. Ada masalah peribadi sikit yang menyebabkan Tia betul-betul tak boleh nak fokus dengan blog. Maaf Tia bukan blogger tegar. So, sekarang Tia dah kembali normal. Uik, macamlah sebelum ni tak normal. Hahaa! Okey tak lawak.

Tadi Tia ada terbaca entri adik Era yang bertajuk ".blogspot.com" dan ".com". Era tanya apa perbezaannya. Mungkin bukan Era sorang je yang tak tau kan. Sebelum ni pun Tia macam Era. Apa bezanya padahal dua-dua pun link blog.

Tia akan terangkan ikut pemahaman Tia yang memudahkan korang untuk lebih faham okey. Kalau ada yang salah tolong maklumkan Tia dalam ruangan komen dan Tia akan ubah secepatnya.

Perbezaan pertamanya, sudah tentu ejaan. Hahaa! Okey lagi lawak sengal. Back to topic. Perbezaannya ialah ".blogspot.com" ialah PERCUMA, manakala ".com" adalah BERBAYAR. Ingat tak masa korang nak daftar blog korang tu, blog address (URL)? Percuma kan.


Kalau korang nak tukarkannya jadi ".com", korang kena beli DOMAIN. Boleh baca entri Perbezaan Domain dan Hosting untuk tahu lebih jelas dan kalau teringin nak beli domain ni, ada disyorkan dekat korang untuk beli di mana.

Sudah jelas? Kalau tanya Tia best ke tak guna domain sendiri ni, mestilah BEST! Hehehhh~ Banyak kelebihannya. Korang boleh search dekat google okey .. So, selamat berdomain kalau ada yang nak beli domain jadi ".com" lepas ni :)

Photobucket

33 comments

  1. belom teruja lg nk beli domain sendiri..nti2 kot dah ade duit lebih =P





    luv,
    cik ana

    ReplyDelete
  2. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete
  3. mau bah kakak ada domain sendiri hehe

    iya bah Tia, prasan jgk kkak tu Tia hilang..okey suda ka? bah jgn sedih2 yaa..if perlukan telinga, telinga kakak ada dua ni mendengar heeee

    ReplyDelete
  4. nru sy taw...almaklumlah sy bru je wat blog...so blur2 jg la psl bnde ni..
    :)

    ReplyDelete
  5. hee..ada jugak terfikir nak berdot com ni Tia..hee...tapi tak tahu la bila boleh bertukar ke domain sendiri ni..hee~

    ReplyDelete
  6. kalau serius blogging boleh la beli domain kalau setakat nak seronok2 jep tak perlu..

    ReplyDelete
  7. my fault.
    tak perasan Tia dah pakai Domain sendiri.
    :D

    ReplyDelete
  8. belom redy nk pkai domain..blog lom mntap..hihi

    ReplyDelete
  9. teringin gak aku nak berdotcom ne.. dgr org cter cam best jerk :)

    ReplyDelete
  10. uish aGAk2 blog akak yang seBesor kuman nih leh ker ada domain sendiri???huhuhu

    ReplyDelete
  11. uish aGAk2 blog akak yang seBesor kuman nih leh ker ada domain sendiri???huhuhu

    ReplyDelete
  12. saya pon baru bjer berpindah blog ni..

    dah start guna domain dan hosting sendiri utk lebih serius..

    gembira la kiranya kalau cik tia sudi jenguk blog baru saya..

    ReplyDelete
  13. pnah gak tfikir beb nak beli domain
    tunggu ujung thn ni camne ^^

    ReplyDelete
  14. fuh,, terkejut gak,, masa era tengok tajuk entry kak tia tadi.. era fikir..

    'aik,, macam tajuk entry aku jek tu,, kenapa kak tia wat tajuk yang sama?'

    tanpa membuang masa, era terus klik link tu,, oo... baru era tahu yang kak tia nak jawab soklan era (lebih kurang camtulah pada pendapat era,, tak tahu betul ke tak? hehehe)

    oo.. camtu rupanya perbezaan diantara 2 link tu ek.. hehehe

    ReplyDelete
  15. hurm..pCL bila la nk bertukar ke .com..teringin gak tu....owh banyak kelebihan ye Tia...tak sempat nak explore lg la.

    ReplyDelete
  16. belum sampai seru..

    p/s:camno interview??

    ReplyDelete
  17. ada pape effect ke lepas kita tukar domain? maybe mcm feed kita takleh connect ke?

    ReplyDelete
  18. owh..mcm 2 ke tia..baru apple tahu..hehe

    ReplyDelete
  19. owh..mcm 2 ke tia..baru apple tahu..hehe

    ReplyDelete
  20. tia boleh belanje jijah beli domain tak? hehehe lom tiba masanya lagi..

    ReplyDelete
  21. Oooo..tak bape nk paham lagi bab domain domain ni..huhu

    ReplyDelete
  22. sis tia,klo tukar domain. ade effect ape2 tak pada blog asal kite kt blogspot ni ?

    ReplyDelete
  23. belum terfikir lagi nk beli domain...pakai yg free dulula tia...

    ReplyDelete
  24. tak terfikir lagi nak berdotcom ni, duit pun x banyak :)

    ReplyDelete
  25. hehe macam best tp blog cik suha tak glemer pon,so ala2 useless la gitu (^_^)

    ReplyDelete
  26. tunggu lah bila blog saya jd mcm blog kamu tu..baru tukar..hjahahaha

    ReplyDelete
  27. pastu yang paling best,pendek je nak taip,tambah2 cam saya ni ha... alongxp.com, kadang sesetengah blogger tu dah la ada blogspot,dah cukup panjang,pastu guna url camni contohnye kucingkugigitkukukakiku.blogspot.com

    camne orang naik ingat? ataupun muistaksukaayam.blogspot.com kan mengelirukan,guna senang2 sudeh... ye dak?

    ReplyDelete
  28. wee.... Nurrul pun baru tahu.. terima kasih yer... :) patutlah , nurrul selalu tetnya ada blogger yg blogspot.com ada yg .com.. akhirnya tahu juga :) thanks ! !

    ReplyDelete