Sunday, October 2, 2011

Cara Kesan Malware di Blog

Assalamualaikum. Tia ada kata sebelum ni kan nak berkongsi dengan korang macamana nak kesan virus malware tu. Banyak caranya tapi Tia cuma... thumbnail 1 summary
Assalamualaikum. Tia ada kata sebelum ni kan nak berkongsi dengan korang macamana nak kesan virus malware tu. Banyak caranya tapi Tia cuma akan berkongsi dengan korang cara yang Tia dah pernah guna. Cara-cara tu setakat ni memang berkesan bagi Tia. Tak tau kalau korang tapi still boleh mencuba kan. Cekidaut ..

Online Guna Google Chrome (GC)
Tia memang suka online guna GC ni. Selain laju, ia agak selamat jugak dipakai sebab dia boleh kesan virus malware tu secara automatik. Satu page yang mengandungi amaran akan terpampang dekat skrin korang kalau blog tu ada malware. So, kalau dah dapat amaran korang pun takkan teragak-agak untuk cepat-cepat keluar dari page tu kan.

Logout
Masih menggunakan GC. Tapi kali ni untuk kesan blog sendiri. Korang logout dari blog korang. Lepas tu masuk blog korang macam biasa korang masuk blog orang lain. Kalau korang buka blog korang dan page warning keluar, mean blog korang pun dah dijangkiti malware itu.

Google Webmaster Tools
Pernah dengar tak ni? Banyak kegunaannya ni. Salah satunya jugak boleh kesan samada blog korang dijangkiti malware tu atau tidak. Caranya, korang cari di google dengan keyword Google Webmaster Tools. Di Home, korang klik link blog korang. Boleh rujuk gambar di bawah..


Lepas klik link blog korang tu, korang akan di bawa ke dashboard pulak. Dekat dashbord, korang pilih Diagnostics. Klik Malware. Mudah kan.

Tia harap enrti ni boleh bagi manfaat. Kalau korang ada cara lain, bolehlah kongsikan bersama. Bukankah mencegah lebih baik dari mengubati. Toink, toinkkk :)

Photobucket

32 comments

  1. info yang menarik...terima kasih berkongsi maklumat

    ReplyDelete
  2. semua cara ni sy pun selalu guna gak.. guna Google Chrome ni bagus..

    ReplyDelete
  3. tia blog bro bebas malware huhuu..cepatnya loading blog ni..ada pasang sesuatu ke?

    ReplyDelete
  4. As Salam~

    yup...pakai GC senang kesan virus malware...

    ReplyDelete
  5. shera kne amek tahu ni.. takut gak..

    ReplyDelete
  6. thanks Tia !! :)

    dah try & cek, alhmdulillah xda malware hehe

    ReplyDelete
  7. bagus tia buat tutor gini .. byk nyee affilate

    ReplyDelete
  8. google chrome jugak terbaik leh detect malware kan..thanks info ni tia :)

    ReplyDelete
  9. google chrome mmg terbaik la..mmg laju guna browser ni..:D

    ReplyDelete
  10. malware ni bhya, kalu da kena, lappy konpem akan restart sendiri

    ReplyDelete
  11. takot kena malware..wuu~ thanx tia!

    ReplyDelete
  12. info yg bagus...sbb ramai yg xsedar yg blog diorg ada malware sbb tue xde yg jenguk..hee

    ReplyDelete
  13. nak guna browser lain macam tak selamat je berbanding GC..hee~

    ReplyDelete
  14. bagus tips ni..nnti mau cuba..thanks

    ReplyDelete
  15. thanks info ni kak tia. sgt2 berguna. nt nak cuba la.thanks again. :)

    ReplyDelete
  16. hai TIA..selamat berkenalan..Singgah dari blog Kancil =) Blog awak ni best nak baca..and thanks for the infos.. =)

    ReplyDelete
  17. Tankiyu cik Tia..ada tambahan lagi, sebelum paste any HtmL....check it 1st...pastikan tiada short link dlm html tersebut....biasa link tersebut yg membawa skali malware nih...

    ReplyDelete
  18. tips yang sangat berguna..tq sharing tia.. :)

    ReplyDelete
  19. err.. abaikanlah yang era kata blog era dah takleh nak bukak,, dah boleh bukak dah sekarang nie.. yahoooo!! ayah era yang paksa era untuk masukkan no.fon dan boleh bukak... :)

    ReplyDelete
  20. wahh bagus tips ni TIA..
    trime kaseh kongsi :)




    luv,
    cik ana.

    ReplyDelete
  21. waaa
    mujur selalu gune GC
    hayoo
    bahayo la maiware nih
    mkn system owg jek
    hehehe
    maceh tiaA!=]

    ReplyDelete
  22. err,, pasal soalan tu, kalau boleh, era nak jugak kak tia jawab soalan tu, tapi kalau kak tia tak nak jawab pun takpe... tapi era harap sangat yang kak tia leh jwab soalan tu ;)

    ReplyDelete
  23. tia, tumpang tya leh? blog sy bila check mcm steps yg tia tjukkan mmg xda malvare.. tapi dh 2 ari xboleh masuk atau kalau blh pun dlm bpe minit je ok, pastu hang...arini nk buka je dapat msg

    The webpage you are viewing is trying to close the tab...

    so, blh bg pndangan ape masalah sy ni?

    ReplyDelete