Cara Kesan Malware di Blog

Assalamualaikum. Tia ada kata sebelum ni kan nak berkongsi dengan korang macamana nak kesan virus malware tu. Banyak caranya tapi Tia cuma akan berkongsi dengan korang cara yang Tia dah pernah guna. Cara-cara tu setakat ni memang berkesan bagi Tia. Tak tau kalau korang tapi still boleh mencuba kan. Cekidaut ..

Online Guna Google Chrome (GC)
Tia memang suka online guna GC ni. Selain laju, ia agak selamat jugak dipakai sebab dia boleh kesan virus malware tu secara automatik. Satu page yang mengandungi amaran akan terpampang dekat skrin korang kalau blog tu ada malware. So, kalau dah dapat amaran korang pun takkan teragak-agak untuk cepat-cepat keluar dari page tu kan.

Logout
Masih menggunakan GC. Tapi kali ni untuk kesan blog sendiri. Korang logout dari blog korang. Lepas tu masuk blog korang macam biasa korang masuk blog orang lain. Kalau korang buka blog korang dan page warning keluar, mean blog korang pun dah dijangkiti malware itu.

Google Webmaster Tools
Pernah dengar tak ni? Banyak kegunaannya ni. Salah satunya jugak boleh kesan samada blog korang dijangkiti malware tu atau tidak. Caranya, korang cari di google dengan keyword Google Webmaster Tools. Di Home, korang klik link blog korang. Boleh rujuk gambar di bawah..


Lepas klik link blog korang tu, korang akan di bawa ke dashboard pulak. Dekat dashbord, korang pilih Diagnostics. Klik Malware. Mudah kan.

Tia harap enrti ni boleh bagi manfaat. Kalau korang ada cara lain, bolehlah kongsikan bersama. Bukankah mencegah lebih baik dari mengubati. Toink, toinkkk :)

Photobucket
Previous
Next Post »

32 comments

Click here for comments
Kancil 8349
admin
October 2, 2011 at 4:39 PM ×

info yang menarik...terima kasih berkongsi maklumat

Reply
avatar
October 2, 2011 at 4:40 PM ×

semua cara ni sy pun selalu guna gak.. guna Google Chrome ni bagus..

Reply
avatar
Bro ahmad
admin
October 2, 2011 at 4:54 PM ×

tia blog bro bebas malware huhuu..cepatnya loading blog ni..ada pasang sesuatu ke?

Reply
avatar
Wyna Nubies
admin
October 2, 2011 at 5:36 PM ×

As Salam~

yup...pakai GC senang kesan virus malware...

Reply
avatar
Shaherah
admin
October 2, 2011 at 5:43 PM ×

shera kne amek tahu ni.. takut gak..

Reply
avatar
October 2, 2011 at 5:53 PM ×

thanks Tia !! :)

dah try & cek, alhmdulillah xda malware hehe

Reply
avatar
puanbee
admin
October 2, 2011 at 6:24 PM ×

bagus tia buat tutor gini .. byk nyee affilate

Reply
avatar
Cik Azizah
admin
October 2, 2011 at 6:32 PM ×

google chrome jugak terbaik leh detect malware kan..thanks info ni tia :)

Reply
avatar
Ezad Skytech
admin
October 2, 2011 at 7:06 PM ×

google chrome mmg terbaik la..mmg laju guna browser ni..:D

Reply
avatar
yua
admin
October 2, 2011 at 8:50 PM ×

malware ni bhya, kalu da kena, lappy konpem akan restart sendiri

Reply
avatar
NOOR FATIN
admin
October 2, 2011 at 11:37 PM ×

takot kena malware..wuu~ thanx tia!

Reply
avatar
CIK TOM
admin
October 3, 2011 at 12:16 AM ×

info yg bagus...sbb ramai yg xsedar yg blog diorg ada malware sbb tue xde yg jenguk..hee

Reply
avatar
Ezad Skytech
admin
October 3, 2011 at 12:35 AM ×

nak guna browser lain macam tak selamat je berbanding GC..hee~

Reply
avatar
ABU
admin
October 3, 2011 at 1:53 AM ×

bagus tips ni..nnti mau cuba..thanks

Reply
avatar
xanders.co
admin
October 3, 2011 at 5:10 AM ×

thanks info ni kak tia. sgt2 berguna. nt nak cuba la.thanks again. :)

Reply
avatar
Fitri Senin
admin
October 3, 2011 at 8:16 AM ×

hai TIA..selamat berkenalan..Singgah dari blog Kancil =) Blog awak ni best nak baca..and thanks for the infos.. =)

Reply
avatar
October 3, 2011 at 8:21 AM ×

waa..bagus...bagus Tia.. perlu cuba ni

Reply
avatar
nFx
admin
October 3, 2011 at 8:51 AM ×

Tankiyu cik Tia..ada tambahan lagi, sebelum paste any HtmL....check it 1st...pastikan tiada short link dlm html tersebut....biasa link tersebut yg membawa skali malware nih...

Reply
avatar
October 3, 2011 at 8:54 AM ×

tips yang sangat berguna..tq sharing tia.. :)

Reply
avatar
era kecik
admin
October 3, 2011 at 11:55 AM ×

err.. abaikanlah yang era kata blog era dah takleh nak bukak,, dah boleh bukak dah sekarang nie.. yahoooo!! ayah era yang paksa era untuk masukkan no.fon dan boleh bukak... :)

Reply
avatar
anamizu
admin
October 3, 2011 at 1:26 PM ×

wahh bagus tips ni TIA..
trime kaseh kongsi :)




luv,
cik ana.

Reply
avatar
October 3, 2011 at 5:04 PM ×

waaa
mujur selalu gune GC
hayoo
bahayo la maiware nih
mkn system owg jek
hehehe
maceh tiaA!=]

Reply
avatar
amny
admin
October 3, 2011 at 5:35 PM ×

waahhh..thnx 4 sharing..:D

Reply
avatar
Mya
admin
October 3, 2011 at 5:58 PM ×

guna GC mg selamat! =)

Reply
avatar
era kecik
admin
October 4, 2011 at 11:15 AM ×

err,, pasal soalan tu, kalau boleh, era nak jugak kak tia jawab soalan tu, tapi kalau kak tia tak nak jawab pun takpe... tapi era harap sangat yang kak tia leh jwab soalan tu ;)

Reply
avatar
October 4, 2011 at 3:20 PM ×

thanks untuk info ni. :)

Reply
avatar
October 15, 2011 at 1:25 PM ×

Terima kasih atas info ni.. ;)

Reply
avatar
Aisy Nasiha
admin
October 27, 2011 at 9:02 AM ×

tia, tumpang tya leh? blog sy bila check mcm steps yg tia tjukkan mmg xda malvare.. tapi dh 2 ari xboleh masuk atau kalau blh pun dlm bpe minit je ok, pastu hang...arini nk buka je dapat msg

The webpage you are viewing is trying to close the tab...

so, blh bg pndangan ape masalah sy ni?

Reply
avatar