Blog Di Serang Virus Malware

Ini contoh blog yang ada malware

Assalamualaikum. Sebenarnya blog Tia pernah diserang malware sebelum ni. Sebelum Tia bertukar ke (dot)com. Dalam bulan Jun. Dah lama. Tia sempat printscreen. Konon nak buat entri. Tapi tangguh punya pasal, amekaw! Baru sekarang nak buat kan. Masa tau blog ni ada malware dulu, gile cuak Tia. Dalam fikiran, "omaii! blog aku ternak virussss!! Comfirm ramai cabut.."

Yupp! Bila blog dah di kesan ada malware, dan keluar pulak page menakutkan macam kat atas tu pengunjung takkan fikir 2x dah. Terus pangkah tekan butang X. Takkanlah dia nak bahayakan laptop atau komputer dia kan. Kemungkinan besar, blog tu akan masuk dalam blacklist. Serik kot. Heheh~

Sebelum blog Tia kena, Tia cuma dengar cerita dari blogger lain je. Baca rintihan dalam status di facebook, mengadu domba sana sini. Masa tu Tia konfiden gile konon blog Tia takkan kena virus tu sebab dah ada antivirus lah konon. Sekali kena dekat batang hidung sendiri, baru nak menggelabah.

Tapi Tia bernasib baik sebab nak cari puncanya masa tu senang sikit bila blog Tia kena virus tu. Meh baca ni ..

inikisahtia.blogspot.com contains content from toinktoink.blogspot.com, a site known to distribute malware. Your computer might catch a virus if you visit this site.

Maksudnya, dalam blog Tia masa tu ada link toinktoink.blogspot.com. Tia kena cari link tu dan buangkannya. Link tu tak ada jauh mana. Ada dalam bloglist Tia. So, Tia cuma perlu remove link tu dari bloglist Tia. Dan page warna merah yang menakutkan itu akan hilang dengan serta merta.

Sebab tu, dinasihatkan jangan terlalu banyak blog masuk dalam bloglist. Selain memberatkan blog yang memang sedia berat, kemungkinan untuk dapat jangkitan malware dari blog lain pun ada. Bukan apa, saja ambil langkah berhati-hati. Tapi kalau blog tu dah pulih dari virus tu, jangan risau boleh masukkan balik. Cuma perlu remove sementara sahaja.

Entri ni sudah agak panjang kan. Lain entri Tia kongsi pulak macamana caranya nak kesan malware, nak tau samada blog tu ada malware ke tak, blog yang kita follow tu menternak malware ke tak, lain entri Tia story ye. Bukan apa, entri yang ni dah terlalu panjang. Stay with my blog :)

Photobucket
Previous
Next Post »

27 comments

Click here for comments
Bro ahmad
admin
September 29, 2011 at 1:09 AM ×

bro cuak tia kalau jadi lagu ni..hmm benci viruss dan malware

Reply
avatar
September 29, 2011 at 1:23 AM ×

oooo
cam tu ke cr nak detectnye
tadi baru nk tye tia
canne tia tawu virus tu dtg dr belog yg kite polo
okeh2
roger2
maceh tia atas perkongsian ini =]

Reply
avatar
September 29, 2011 at 1:41 AM ×

betul2...semalam baru kene... serte merte buang 1 belog dari list...hahhhhh lege...

Reply
avatar
ADAM FIKRI
admin
September 29, 2011 at 1:47 AM ×

banyak sekarang ni blog yang kena malware..setakat ni adam tak taw la blog adam ada kena ke tak..harap2 tak ada la...

Reply
avatar
emy|farid
admin
September 29, 2011 at 1:53 AM ×

info baek punya, semalam rsanya ada msuk blog yg kena mcm nie gak....

Reply
avatar
Ezad Skytech
admin
September 29, 2011 at 2:02 AM ×

seram kot kalau ada malware menyerang ni...;(

Reply
avatar
Shaherah
admin
September 29, 2011 at 2:09 AM ×

ok tia.. excited nk tahu gak ni..

Reply
avatar
PCL
admin
September 29, 2011 at 8:50 AM ×

yes..kena protect sblm kena dgn virus Malware ni...PCL pon rasanya dah buat entri ttg Malware...

search : http://villakejora.blogspot.com/2011/04/membasmi-malware-dalam-blog.html

Reply
avatar
dhiera
admin
September 29, 2011 at 8:51 AM ×

blog saya pun pernah kena malware dr satu blog lain. jenuh juga sebab tak pernah tahu cara nak remove dulu~

Reply
avatar
nFx
admin
September 29, 2011 at 9:18 AM ×

ho ho ho...kena be aware nih dlm letak blog list...posting semua save kan?...ker dlm blogger pun xleh bukak?

Reply
avatar
September 29, 2011 at 10:56 AM ×

Pernah gak terserempak malware kat blog org.
Cuak-cuak-cuak...

Reply
avatar
September 29, 2011 at 12:25 PM ×

memang banyak terjumpa blog macam tuh..huhu

Reply
avatar
September 29, 2011 at 2:18 PM ×

wah..entri yg bermanfaat tia, tq for sharing! dalam bloglist saya ramai sangat blog yg diisi...huhuhu sayang nak remove...!

Reply
avatar
hira
admin
September 29, 2011 at 3:37 PM ×

ada kawan juga yang pernah kena malware tu. tapi entahla. berapa banyak blog dia buat still sama je.

Reply
avatar
maszull
admin
September 29, 2011 at 5:11 PM ×

salam tia...nak tahu juga ni bagitahu info nyer tia yer....:)

Reply
avatar
Arpiiz
admin
September 29, 2011 at 9:24 PM ×

hehe, blog kita pun pernah kena dulu..^^

Reply
avatar
anamizu
admin
September 29, 2011 at 9:48 PM ×

aah byk kali gak cik ana jumpe blog jd gini..takot gak nak proceed :P





cik ana.

Reply
avatar
ABU
admin
September 30, 2011 at 1:22 AM ×

jangkitan virus melalui bloglist... wah! bahaya itu..hahahaha

Reply
avatar
Eyda Syahida
admin
September 30, 2011 at 6:56 PM ×

takot betol kalo ade malware nih. adoyaii.. =__=''

Reply
avatar
alif haris
admin
October 1, 2011 at 2:21 AM ×

huhu .. cmne ye nk buangkannye tia ?

Reply
avatar
cik sakdi
admin
October 1, 2011 at 2:35 AM ×

tia. jgn lupe cter.. nak tau gak kan :D baru ingt nak tanye sbb tadi kan, tetibe je blog kite dia ckp dah remove nasib baik dpt diselamatkan. haha

Reply
avatar
Scya Lollita
admin
October 1, 2011 at 8:51 AM ×

that is the reason why cik scya tak berani buat bloglist -.-

Reply
avatar
October 1, 2011 at 7:35 PM ×

cuaknye bila dgr sal virus2 ni..huhuh

Reply
avatar
October 1, 2011 at 10:59 PM ×

cepat2 update Tia hehe
nk tau cara kesan malware ni huhu

Reply
avatar
amny
admin
October 3, 2011 at 5:38 PM ×

mcm2 jenis virus skg ni...=="

Reply
avatar
Nur Syahida
admin
October 9, 2011 at 8:39 AM ×

blog saya bqu kena serang ni...maakaseh tia for da input..huhu

Reply
avatar