Tutorial Buat Related Posts

Assalamualaikum. Dah lama Tia tak kasi tutorial kan. Kali ni Tia nak berkongsi satu lagi tutorial iaitu related posts atau dalam melayu pos/entri berkaitan. Ia memang sangat menarik. Tia dah cuba dan menjadi sebab tu Tia nak berkongsi dengan korang.

Related posts ni memang boleh tingkatkan pageview korang. Tu pun kalau tajuk-tajuk entri menarik perhatian korang. Dan Tia tengok dah ramai yang guna. Yelah, Tia tak guna widget  LinkWithin. Jadi ni mungkin sesuai untuk menggantikannya. Korang boleh tengok demo di -->SINI. Berminat? Cekidaut.

STEP 1 : Pergi Design > Edit HTML > Tick pada Expand Widget Templates

STEP 2 : Cari code </head>

STEP 3 : Tambahkan code di bawah ni dan letakkan sebelum/di atas code </head>
<style> #related-posts { float : left; width : 540px; margin-top:20px; margin-left : 5px; margin-bottom:20px; font : 11px Verdana; margin-bottom:10px; } #related-posts .widget { list-style-type : none; margin : 5px 0 5px 0; padding : 0; } #related-posts .widget h2, #related-posts h2 { font-size : 20px; font-weight : normal; margin : 5px 7px 0; padding : 0 0 5px; } #related-posts a { text-decoration : none; } #related-posts a:hover { text-decoration : none; } #related-posts ul { border : medium none; margin : 10px; padding : 0; } #related-posts ul li { display : block; background : url("http://lh3.ggpht.com/_cNpXRtRph18/S76dASm3WGI/AAAAAAAAEJg/AVmw4HhRdsk/rss.png") no-repeat 0 0; margin : 0; padding-top : 0; padding-right : 0; padding-bottom : 1px; padding-left : 21px; margin-bottom : 5px; line-height : 2em; border-bottom:1px dotted #cccccc; } </style> <script src='http://theblogtemplates.com/scripts/Related_posts_hack.js' type='text/javascript'/>

STEP 4 : Sekarang cari pulak code <data:post.body/>. Tapi kalau tak jumpa, cuba cari code <div class='post-body> atau jugak <data:post.body/>

STEP 5 : Tambahkan code di bawah ni dan letak selepas/di bawah code di STEP 4

<b:if cond='data:blog.pageType == "item"'>
<div id="related-posts">
<font face='Arial' size='3'><b>Related Posts : </b></font><font color='#FFFFFF'><b:loop values='data:post.labels' var='label'><data:label.name/><b:if cond='data:label.isLast != &quot;true&quot;'>,</b:if><b:if cond='data:blog.pageType == &quot;item&quot;'>
<script expr:src='&quot;/feeds/posts/default/-/&quot; + data:label.name + &quot;?alt=json-in-script&amp;callback=related_results_labels&amp;max-results=5&quot;' type='text/javascript'/></b:if></b:loop> </font>
<script type='text/javascript'> removeRelatedDuplicates(); printRelatedLabels();
</script>
</div></b:if>

LAST STEP : Preview dulu dan kalau takde apa-apa error, bolehlah SAVE TEMPLATE.

Tutorial ni bukan Tia punya tau. Tia cuma guna cara Tia untuk olah entri ni. Tutorial asal boleh tengok di WidgetsForFree. Selamat mencuba..


Photobucket
Previous
Next Post »

28 comments

Click here for comments
FaKArePa!n
admin
September 20, 2011 at 3:55 PM ×

saya pkai linkwithin jer..

Reply
avatar
Bro ahmad
admin
September 20, 2011 at 4:14 PM ×

bro pon ada tutor ni tia..page 1 nombor satu kt google search..malas pulak nak buat tutur lagi.

Reply
avatar
Clara
admin
September 20, 2011 at 5:00 PM ×

Thnx! sgt membantu.. nak try!

Reply
avatar
ArulchelseA
admin
September 20, 2011 at 7:37 PM ×

tuto yg berguna ni.. tq..

Reply
avatar
Mya
admin
September 20, 2011 at 9:20 PM ×

related post ni simple sikit dari link within kan?

Reply
avatar
September 20, 2011 at 10:26 PM ×

bagus widget ni, membantu jgk utk tarik perhatian pembaca :)

Reply
avatar
September 21, 2011 at 1:27 AM ×

macam best, lagi ok dari linkwithin eh?

Reply
avatar
anamizu
admin
September 21, 2011 at 1:38 AM ×

wahhh tuto bergune nih TIA..
terime kaseh..nti cik ana nk try la..hehe

Reply
avatar
sha my heart
admin
September 21, 2011 at 5:35 PM ×

wah, rajin Tia search dan kaji ya. Good blogger sungguh cik Tia ni.

TQ on ur tuto. =)

Reply
avatar
CutieLiesa
admin
September 22, 2011 at 11:48 AM ×

menarik...lama xjenguk Tia....Bz sikit hihihih

Reply
avatar
September 22, 2011 at 1:01 PM ×

Iejam pakai linkwithin.... huhu yela before ni xtau pon... pakai tu jela sebab yg tu jer Iejam tau... hehehehe

Reply
avatar
September 22, 2011 at 8:50 PM ×

p/s: ohh kena tunggu baik sendirila tu kan Tia huhu..thanks Tia :)

Reply
avatar
September 22, 2011 at 11:41 PM ×

Wahhh... Berguna ni Tia..
Nanti nak buatlah!

Reply
avatar
syaz@rozelt
admin
September 23, 2011 at 9:44 AM ×

menarek jugak nie..ade mase nak cuba nnt..hehe

Reply
avatar
September 23, 2011 at 8:35 PM ×

wah best ni....nak try nanti la...

Reply
avatar
El-Janna
admin
September 24, 2011 at 9:03 PM ×

wow thanks sharingg nk try jugakla^^

Reply
avatar
September 25, 2011 at 2:44 PM ×

salam ziarah, mana tau tia nak join sama ke:

http://sun3tpini.blogspot.com/2011/09/1st-segmen-santri-komputer-kesayanganku.html

Reply
avatar
amdragon
admin
March 30, 2012 at 9:55 AM ×

http://melayuhebat18sx.blogspot.com/p/cara-naikkan-traffic-blog-dengan-cepat.html JOM NAIKAN TRAFFIC BLOG KE 1000 SEHARI

Reply
avatar