Cara Buat Drop Down List

Assalamualaikum.


Dah lama tak berkongsi tutorial. Sebenarnya saya buat tutorial ni semua bukan cuma nak berkongsi. Tapi sebenarnya saya buat simpanan sendiri untuk masa depan. Manalah tau satu hari nanti saya nak pakai tutorial tu. Tak payah lah saya terkedek-kedek nak mencari nanti.


Tutorial kali ni memang agak payah saya cari. Tau lah google tu macamana kan. Kita cari satu , sejuta dia bagi. Hehe. Mari saya terangkan apa tutorial yang saya maksudkan.


Contohnya adalah macam ni (rujuk gambar di bawah).

Paparan Asal


Bila Di Klik

Saya suka drop down list ni. Boleh jimat ruang di sidebar. Taklah semak sangat dengan widget. Sila percaya saya seorang pengemas :D


Cara nak buatnya mudah sangat.


Buka Design/Dashboard. Pilih Layout. Add a gadget. Copy CODE di bawah dan paste.

<form><select name="menu"
onchange="window.open(this.options[this.selectedIndex].value,'_blank')"size=1
name=menu><option value=0 selected>
Nama blogroll yang akan ditunjukkan</OPTION>

<option value="isi dengan link yang anda mahu">Tajuk</option>
</select></form>



Sekian saja tutorial drop down list ni :)
Sumber : http://kib-banjar.blogspot.com/2013/03/cara-mudah-membuat-menu-dropdown-di.html
Previous
Next Post »

4 Comments

Click here for Comments
Amanina Mads
admin
May 10, 2013 at 12:04 AM ×

nampak mudah kan.. memang awk seorg yg kemas :D

Reply
avatar
reenapple
admin
May 10, 2013 at 1:26 AM ×

wuuuuu.. maaf lambat. Ehehehe. Aku ambil pom dari seorang kawan blogger. :)

#yaaa.. aku percaya kau seorang pengemas.

Reply
avatar
Cik Tia
admin
May 10, 2013 at 2:29 AM ×

haha .. takpe , alhamdulillah aku dah jumpa :)

thanks percaya aku :D

Reply
avatar
Cik Tia
admin
May 10, 2013 at 2:29 AM ×

mudah dan kemas :)

Reply
avatar