"Ini Kalilah" Bukan Hanya Slogan Khas

Assalamualaikum.


Terasa agak kepanjangan tajuk entri. Mohon pada pembaca , ini bukanlah entri yang berbaur politik semata-mata. Hanya untuk menjelaskan ayat Ini Kalilah. Terima kasih pada Lana , kerana idea untuk meng-update entri ini timbul selepas membaca entri beliau beserta komen-komennya.


Saya Sabahan. Intro sikit. Bagi saya , ayat Ini Kalilah bukan hanya tertumpu pada politik. Sebab ayat ni , sering digunakan oleh kami yang berada di Sabah pada hari-hari biasa. Macam saya sendiri , selalu juga guna ayat ni dengan kawan-kawan dalam perbualan kami.


Contoh situasi. Saya bersama tiga lagi orang kawan nak pakai baju yang sama warna hari ni. So , kami akan katalah ..

"Bah , ini kalilah kita pakai baju yang sama warna."


Contoh situasi kedua. Saya jarang bercakap di depan kelas atas faktor malu yang kritikal. Hehe. Tiba-tiba hari ni saya akan bercakap di depan kelas untuk kesekian kalinya. So , kawan-kawan akan mengusik saya dengan berkata ..

"Kak , ini kalilah kakak mau bercakap di depan. Apalagi , jangan kasi lama."


Nampak penggunaanya di situ? Hehe. Maaflah , mungkin ada yang masih blur tak faham dengan apa yang saya cuba sampaikan. Tapi kesimpulannya , ayat INI KALILAH bukan hanya slogan khas sempena musim PRU ni. Mungkin , ayat ni tiba-tiba jadi popular adalah secara kebetulan sahaja.


Nak belajar lagi cakap Sabah? Bah , sinilah belajar sama saya. Saya ajar bah kamu kalau kamu mau :D

Previous
Next Post »

7 comments

Click here for comments
May 2, 2013 at 9:07 AM ×

wah.. cm tu ea..ini kali..

kenapa bah kau berubah..hihi

Reply
avatar
a i m z
admin
May 2, 2013 at 10:06 AM ×

aku nda paham loghat sabah..
mau blajar la..hhoho

Reply
avatar
Tinta Lana
admin
May 2, 2013 at 12:14 PM ×

Salam.

Thanks tia bagi pencerahan kat lana, hahaha.

Lana tak tahu ia perkataan biasa yg salu digunakan kat sana.
Tu yg kuar entri tu, sebab lana pasan, tiba2 je istilah tu jdi popular.

Tapi bagus juga, at least dpt tahu penggunaannya mcmana ^_^

Reply
avatar
Cik Tia
admin
May 2, 2013 at 4:02 PM ×

hehe .. tu lagu stacy :D

Reply
avatar
Cik Tia
admin
May 2, 2013 at 4:03 PM ×

yaka juga tu .. padahal :)

Reply
avatar
Cik Tia
admin
May 2, 2013 at 4:10 PM ×

Waalaikumussalam.

You are most welcome Lana. Hehe.
Tak apa. Tia tak salahkan Lana pun. Thanks juga dekat Lana sebab timbulkan isu tu. At least , lepas baca komen2 dari sana Tia tau yang rupanya ramai salah anggap pasal penggunaan ayat tu.

Tia happy sebab dapat berkongsi sesuatu yang boleh bagi manfaat dekat orang. Even tak banyak , tapi itu lebih baik ada daripada tak ada kan :)

Reply
avatar
reenapple
admin
May 2, 2013 at 7:10 PM ×

Ini kalilah tu apa? Erk.. mohon ajar aku bahasa Sabah. Ekekeke.

Reply
avatar