Sebelum dan selepas kahwin

Ini lebih kepada throwback lah. Ada satu masa tu, aku tak ingat bila. Suami kata dia kena jemput pergi ke majlis perkahwinan seseorang. Aku tanya siapa? Dia jawab juga. Kawan dulu-dulu. Perkataan 'dulu-dulu' tu macam aku dapat tangkap je.

Sebelum jumpa aku, suami memang ada pernah berkawan dengan seseorang. Tapi jodoh tak panjang. Masa tu suami baru start nak kerja. Tak stabil lagi. Perempuan tu pula asyik mendesak ajak tunang. Suami bukan tak nak cuma belum bersedia. Last-last putus.

Suami ada cerita juga. Masa dia berkawan dulu entah kenapa ada je tak kena. Bila dengan perempuan tu dia rasa marah je. Dorang pun asyik gaduh. Kira panas jugalah kan relationship macam tu.

Bila suami kata masa berkawan dulu dia banyak marah perempuan tu, aku macam tak percaya tau. Sebab suami bukan macam tu di mata aku. Dia jenis yang diam je. Kalau aku yang tetiba angin tak memasal, dia langsung tak marah aku balik. Lagi pujuk aku ada.

Dia nak bagitau aku, sebelum kahwin dia lain. Lepas kahwin pun lain. Apa dia cakap tu betul, sebab sebenarnya perangai aku dengan dia dah terbalik.

Dulu masa aku berkawan, aku je yang macam selalu kena marah. Sebab sayang, aku diam je. Ni lepas dah kahwin. Aku pula yang macam singa. Haa, memang dah terbalik ni. Mungkin sebab tu lah suami isteri saling melengkapi. Kalau sorang macam api, yang sorang kena jadi air. Tak boleh dua-dua api. Hangus pula kang.

posted from Bloggeroid

Previous
Next Post »

3 Comments

Click here for Comments
Gee Lion
admin
September 7, 2016 at 12:17 AM ×

someone told me, personaliti suami isteri tu macam terbalik dan akan terbalik semula lepas berkahwin. contoh, kalau lelaki banyak mulut perempuan diam; pas kahwin akan jadi terbalik. i guess he's right. haha

sayalah tia.. gee dulu.. hehehe.. gee chipsmore kejap ada kejap takde.. :p

Reply
avatar
September 7, 2016 at 9:24 AM ×

btoila tu kan.. kdg sblm len, slps lain. apa pun buat yg terbaik dalam kehidupan berumah tangga.

eceehh, nasihat dari si bujang. eekekke

Reply
avatar