Printscreen .. Tau Tak??

Assalamualaikum. Korang tau printscreen tak? Butang printscreen? Err, jangan malu kalau ada yang tak tau. Biasalah, bukan semua orang serba tau kan. Kalau tak tau, jangan malu. Cari tau dan tambah ilmu. Kan baik macam tu ..

Banyak kegunaan printscreen ni. Kalau korang pandai guna kelebihan printscreen ni, memang banyak yang boleh dibuat. Tia tau pasal printscreen ni pun bila dah mula berjinak dengan dunia blog. Kalau tak, memang tak lah ..

Cara nak printscreen ni memang mudah. Ni bagi yang tak tau lah. Yang tau, dok diam sudah. Heheh ~ Sambung .. Ce tengok dekat keyboard korang satu kekunci macam dalam gambar dekat bawah ni .. Ada tak??


Memang tak 100% sama. Tapi hampir sama! Jumpa tak? Kalau tak jumpa, sah korang kena guna kanta pembesar untuk cari. Kalau masih tak jumpa jugak, better mintak tolong orang ye. Tapi comfirm mata korang kena korek sebab "buta". Heheh .. Jangan marah haa ..

Okey kita test guna butang printscreen ni. Sekarang korang tekan butang tu. Yeee sekarang! Now! Dah tekan? Nice. Sekarang pi bukak Paint. Dah bukak? Tekan dekat keyboard korang tu Ctrl+V. Apa jadi? Hebat tak?? Hahaa~

Lepas tu, korang crop lah mana-mana bahagian korang nak. Tak tau crop? Adeh .. Bahaya pulak. Tengok dekat bahagian menu di atas tu. Kan ada banyak. Kalau masih tak tau jugak, minta tolong orang yang ada dekat situ.

Haaa, itu saja pelajaran kita kali ni. Sila gunakan kepandaian anda dalam printscreen ini sebaiknya hokeh :)

Previous
Next Post »

16 comments

Click here for comments
Bro Ahmad
admin
November 10, 2011 at 9:08 PM ×

dah tau tia itupun dah masuk 4 bulan blogging baru pandai benda tu

Reply
avatar
era kecik
admin
November 10, 2011 at 9:23 PM ×

wau! dasyat.. er, tak sangka lak.. hehehe, thanks kak tia kerana sudi share tips yang berguna ni.. ngee~

Reply
avatar
sab solhi
admin
November 10, 2011 at 9:24 PM ×

nice tutorial.... mcm marah je??? hahaha =)

Reply
avatar
Diyana Ali
admin
November 10, 2011 at 9:25 PM ×

saya tahu, saya tahu. hehe

Reply
avatar
November 10, 2011 at 9:30 PM ×

guna sofware jek, hehe :p

Reply
avatar
November 10, 2011 at 9:32 PM ×

comei je tuto print screen ni
maceh tia!=]

Reply
avatar
November 10, 2011 at 9:34 PM ×

Tau tapi jarang guna heheh

Reply
avatar
Apple Pearl
admin
November 10, 2011 at 10:00 PM ×

owh..mcm ni erk..bru apple tau..tp apple selalu guna photoscape je..yela xtau kn mcm mna nakgnu mcm ni dulu..hehe

Reply
avatar
Daddylicious
admin
November 10, 2011 at 10:02 PM ×

ler...baru tahu ni...hehe

Reply
avatar
Freaky
admin
November 10, 2011 at 10:14 PM ×

kekeke print skrin sangat berguna

Reply
avatar
November 10, 2011 at 10:25 PM ×

dulu org mmg tak tahu. pelik gak cam ne la lecturer le crop pix step by step troubleshoot pc..

last2 diorang ajar gak.

ape pun tengs remaind~

Reply
avatar
GaRy™
admin
November 10, 2011 at 10:28 PM ×

teringat pulak masa mula2 dulu... masa tuh tak tau lagi menatang printscreen ni... huhu~..

Reply
avatar
November 10, 2011 at 11:02 PM ×

dulu duk tercari-cari lah mana butang tu,last2 dapat tau dah,ehhe

Reply
avatar
miezah
admin
November 10, 2011 at 11:24 PM ×

HAHA ! Miezah bru jer bljr prt sc tu .
tp dgn kkak lar . dah lama tgk tp tktaw guna . ;D

Reply
avatar
Mya
admin
November 11, 2011 at 1:30 AM ×

banyak guna masa buat esaimen! hee =)

Reply
avatar