Air Kelapa Penyebab Sukar Bercakap?

Assalamualaikum ..


Orang tua-tua dekat kampung Tia kata, budak kecik yang masih belum boleh bercakap tak boleh minum air kelapa takut susah nak bercakap. Ibu Tia pun tak kasi minum kalau adik Tia masih kecil.

Tia pun tak tau betul atau tak kata-kata orang tua tu. Tapi ada sorang adik Tia masih tadika, dia masih tak boleh lancar nak bercakap. Pelat kanak-kanaknya masih ada. Banyak juga perkataan yang dia sebut kitorang tak faham.

Banyak-banyak perkataan, dia tak suka eja dan sebut perkataan BUKU. Eja dah betul, sebutan jadi ke lain. Dengar perkataan kotor pulak. Kesian jugak.

Lagi satu orang kata, masa budak-budak masih kecik tak petah bercakap. Jangan diajuk apa dia kata. Kita kena cakap perkataan yang betul dan jelas. Kalau tak, bila dia besar takut terbawa-bawa pulak. Kan susah macam tu..

Sekian...
Previous
Next Post »

28 Comments

Click here for Comments
Aisyah Aina
admin
July 8, 2011 at 4:58 PM ×

comel je kalau budak2 ni pelat masa kecik...kalau dah besar kelakar pulak :D

Reply
avatar
Unknown
admin
July 8, 2011 at 5:18 PM ×

jadi blogger memang tak banyak cakap...terlebih minum air kelapa agaknya bro nie?

Reply
avatar
Anonymous
admin
July 8, 2011 at 5:18 PM ×

point yg terakhir tu betul.. sebab slalu ajuk cakap anak buah ler dye pelat smpai skang.. huhu.. ^^

Reply
avatar
Wanie
admin
July 8, 2011 at 5:19 PM ×

xtau lak pasal ni..
hebat jugak la penangan air kelapa ni..huhu

Reply
avatar
cik beLLanan
admin
July 8, 2011 at 5:24 PM ×

pasal air kelapa tu tak taula plak. tp pasal ckp pelat ngan budak tu yess. kte kena cakap bahasa penuh ngan dia. macam nak susu, jgn cucu. mmg diorg ckp pelat, but for them, dah habis betul dia cakap tu. ni dr psychologically nye lah ;p

Reply
avatar
Unknown
admin
July 8, 2011 at 5:27 PM ×

as salam..
yup. memang kanak2 tak dibenarkan kalau tak silap pakcik. sebab kandungan dalam air kelapa tu. tapi kalau nak dikaitkan dengan pelat bercakap tu, pakcik kurang pasti. sebab pelat ni, lebih dikaitkan dengan latihan mendengar dan bertutur.

takut adik tia ada penyakit diskleksia. bahaya tu. kesukaran memahami/ menyebut dengan betul.
elok rujuk kat klinik pakar. takut ada masalah lain.

pakcik nak bagitau ni..
tia mampu..

Boleh Memandu Menggunakan Otak je! Tanpa perlu Guna tangan. Tak Percaya? Terjah!!


by : http://fadzli-rt.blogspot.com

Reply
avatar
K
admin
July 8, 2011 at 5:30 PM ×

betul, susah jugak camtu XD

Reply
avatar
Tea Dno
admin
July 8, 2011 at 5:30 PM ×

huhu, memang bese dgr. tp dah amalkan kot apa yg tia tulis tu. tetap pelat (sepupu tea). sebenarnya, it depends lah. dah kalau budak tu memang lambat pikap memang susah lah. mungkin, budak tu banyak minum susu DHA? >.<

Reply
avatar
adan
admin
July 8, 2011 at 5:38 PM ×

ahaha.. bu....ku.... =????

dulu kecik2 selalu main dengan ejaan buku2 ni.. ahahah..

eja lain sebut lain.. aku faham tuuuu..

aku suka minum air kelapa ok jak pun..

ke...la...pa..= kepala

Reply
avatar
Anonymous
admin
July 8, 2011 at 5:42 PM ×

As Salam,

yer ke?
klau camtu,thanks 4 de info..;)

Reply
avatar
July 8, 2011 at 5:42 PM ×

eh macam tu ehhh...
dulu time kecik2
bukan minum air kelape je..
sekali ngan kulit2 telan..
ok je..hahahaha =p

Reply
avatar
July 8, 2011 at 6:03 PM ×

ye ke ...xprnah dgr plk ...klu air kelapa buat penawar org mabuk ada la ...tapi kelapa mmg best ...minum ptg2

Reply
avatar
Alif Haris
admin
July 8, 2011 at 6:09 PM ×

eh yeke .. tak penah dgr pulak psl tu .. huhu

Reply
avatar
myzziema
admin
July 8, 2011 at 8:45 PM ×

oh yeke macam tu? adik ziema umur setahun lebih dah bagi minum air kelapa. huhu.

Reply
avatar
July 8, 2011 at 9:04 PM ×

ykew....farah baru tau ni

Reply
avatar
July 8, 2011 at 9:06 PM ×

Tak penah lak dgr psl tu. Sbb rafiq masa belom pndai cakap, penah gak minum air kelapa bile demam pns, doktor yang suggest. Takde masalah lak. Imanina pun sama. Yang penting jgn cakap pelat dgn baby. Bila dorg tanya pape kita layan aje. So dorg tak pelat n petah je walaupun omak eh agak pendiam mcm I nie. Ngeee..

Reply
avatar
Rean
admin
July 8, 2011 at 9:18 PM ×

imbobo dr kcik smpi skrg suke minum air kelapa..dan xdinafikan ade pelat skit hehe

Reply
avatar
semutsengal
admin
July 8, 2011 at 9:19 PM ×

nasib aku tak pelat..


AHAHHAHAHAHA

Reply
avatar
iPai
admin
July 8, 2011 at 9:20 PM ×

ini kira pelat laa kan .. practice make perfect, jadinya kena sebut betul2 ..

Reply
avatar
July 8, 2011 at 9:31 PM ×

ada effect juga air kelapa ni ye

Reply
avatar
Firdaus Life
admin
July 8, 2011 at 9:32 PM ×

adik tia tak suka buku tu.. freaky x suka. huhu

Reply
avatar
July 8, 2011 at 10:06 PM ×

laaa xpenah tahu lak sblum nie....

haaa lg satu, kak ipar sya kata pulut jgn bg kt bdk2 masa kecil....tkut nnt ckap gagap...

Reply
avatar
arituarini
admin
July 8, 2011 at 10:08 PM ×

biasa kalau hembus mulut baby..nnt besar ckp jd gagap/..kih kih kih

Reply
avatar
RHI
admin
July 8, 2011 at 10:19 PM ×

kakak pun pernah juga dengar mcm tu, memang tak boleh ajuk budak2 bercakap,,tp kan, kalau dengar budak pelat bercakap, seronokkan...

Reply
avatar
Ezad Skytech
admin
July 8, 2011 at 10:32 PM ×

tak tahu pulak pasal tu... yg tahu air kelapa tu sedap... huhh.. mane nak cari air kelapa malam2 ni..hehe~

Reply
avatar
July 9, 2011 at 4:57 AM ×

betol la yg last tu,jgn cakap pe;at2 dengan budak2 yg bru nk blja becakap..sian dorang nnti... kan kan..

Reply
avatar
Kei Seichi
admin
July 9, 2011 at 7:14 AM ×

kecik2 pandai cakap...dah besar2 buat2 pelat plak budak skarang ni...hehe..
xtaw plak psal air kelapa tu..mungkin ada betulnya...

Reply
avatar