Cara Buatkan Blog Lain dari yang Lain

Assalamualaikum ..

Tajuk entri kemain lagi kan. Hahaa! Tapi memang betul, kali ni Tia nak bagi korang tutorial cara nak buatkan blog korang lain dari yang lain.

Tajuk sebenar entri sepatutnya "Tutorial Ubah Favicon". Nanti Tia letak tajuk tu takut ada pulak "eh! apakebenda favicon ni?" Okey Tia bagitau favicon tu apa.

Favicon ni adalah icon kecil yang ada di tepi hujung sebelah kiri address bar dalam browser korang. Tak faham lagi? Haa, tengok gambar kat bawah ni..


Faham dah? Banyak-banyak favicon tu, favicon Tia je yang lain kan. Hahaa! Tu lah tutorial Tia kali ni. Jom buat..

Step 1 : Buka Paint dan rekalah favicon korang sendiri. Tak payah risau saiznya. Buat aje. Lepas dah reka, korang crop rekaan korang tu dan save..

Step 2 : Sekarang klik SINI untuk upload rekaan tadi untuk jadikan ia saiz sebenar favicon. Lepas upload ambil link dengan cara copy..

Step 3 : Balik semula ke blog. Buka Design > Edit HTML > Tekan kekunci Ctrl+F dan cari code

]]></b:skin>

Dah jumpa? Adakan link di step 2 tu Tia suruh korang copy? Sekarang paste pulak di bawah/selepas code

]]></b:skin>

Preview dulu ye. Kalau jadi, SAVE TEMPLATE. Okey done! Mudah je kan. Tapi memandangkan sekarang blogspot dah berwajah baru, senang dah nak upload favicon tu. Tapi ambil masa yang lama jugak untuk keluar..

Sekian...
Previous
Next Post »

27 Comments

Click here for Comments
Unknown
admin
July 11, 2011 at 5:06 PM ×

bro punya tak ada pun tia..butang favicon tu..bro buat sendiri cara manual..macam ni..:)

http://www.trioseposen.com/2011/07/favicon-cara-pasang-di-blog.html

Reply
avatar
Unknown
admin
July 11, 2011 at 5:12 PM ×

tia , thanks for the tutorial...try my best..hahaa

Reply
avatar
Anonymous
admin
July 11, 2011 at 5:16 PM ×

gee ade dua button terus. satu cara manual, satu yg memang blogspot dah bagi... yeah yeah........ ^^

Reply
avatar
July 11, 2011 at 5:17 PM ×

Tia, dah lama dah nak cari cara buat favicon niii. Thank you so much! :)

Reply
avatar
July 11, 2011 at 5:33 PM ×

bgs tia ..selalu kosi tuturial..tumbs up!

Reply
avatar
iPai
admin
July 11, 2011 at 5:36 PM ×

wah ada banyak cara ek .. kita pun ada cara kita sendiri juga .. ringan pun ringan juga ..

Reply
avatar
Cik Ecah
admin
July 11, 2011 at 6:13 PM ×

thanks kongsi tutorial :)

Reply
avatar
Firdaus Life
admin
July 11, 2011 at 6:18 PM ×

template dah ada favicon kan ? freaky baru sedar gak

Reply
avatar
myzziema
admin
July 11, 2011 at 6:21 PM ×

dulu pun ziema tak tau sangat pasal favicon ni. tau benda tu tapi tak tau orang panggil apa. haha godek punya godek baru lah tau, benda tu org panggil favicon. hee~

Reply
avatar
Abu Bagi
admin
July 11, 2011 at 6:59 PM ×

oh nice..nak buat jugak nanti..bila? tak tahu..hahahhaa kemalasan melanda hahaha tq tia nice tuto

Reply
avatar
Ezad Skytech
admin
July 11, 2011 at 7:13 PM ×

da lama nak tukar favicon ni... tapi kemalasan melanda diri... heee~

Reply
avatar
July 11, 2011 at 8:22 PM ×

oooooooooooooo...gituuuu...

Reply
avatar
Unknown
admin
July 11, 2011 at 8:59 PM ×

salam kunjungan... wah...nice info. trm kasih Tia, baru tau apa tu favicon...

Reply
avatar
Terbelog
admin
July 11, 2011 at 9:07 PM ×

yela
baru ari ni
edit kat page element tu kua

Reply
avatar
Tea Dno
admin
July 11, 2011 at 9:45 PM ×

hehehe. tia buat tuto ah skang. nice. :D

Reply
avatar
Unknown
admin
July 11, 2011 at 9:59 PM ×

dah lama buat...pak noh ajar...cantikkan favicon saya....haha

Reply
avatar
Unknown
admin
July 11, 2011 at 11:28 PM ×

menarek!..tadi pon try nak letak favicon..tp x berjaye..nnt nak try lg ikot care tia plak la..hehe

Reply
avatar
July 12, 2011 at 12:23 AM ×

xda idea nk ltak favicon tue jenis mna...

Reply
avatar
Wanie
admin
July 12, 2011 at 1:50 AM ×

insyaallah akan buat japg..hehe

Reply
avatar
Unknown
admin
July 12, 2011 at 10:53 AM ×

as salam..
alamak! bagus tia! ta[pi fungsi ni blogspot dah pasanga dalam ta design. kalau buka dashboard lama, ada. kat atas skali. hehe. cum cari gamabr .ico je, dan terus upload. akan ada dalam blog.

hehe. depa baru pasang semalam lepas tia posting ni. ekeke~


by : http://fadzli-rt.blogspot.com

Reply
avatar
adan
admin
July 12, 2011 at 2:42 PM ×

thanks tia yunkssssssssssss... ahaha

Reply
avatar
anez zamri
admin
July 12, 2011 at 4:40 PM ×

thanks sharing tia.. :D

Reply
avatar
Kei Seichi
admin
July 12, 2011 at 6:39 PM ×

yeay! menjadi! thanks tia! hehe..

Reply
avatar
RHI
admin
July 14, 2011 at 4:34 PM ×

thanks Tia dah jadi

Reply
avatar