Sebab Nak Jaga Hati Punya Pasal

Assalamualaikum ..

Adehh! Susah lah weh. Disebabkan nak jaga hati orang tak nak bagi touching frust tertonggeng-tonggeng, terpaksa kelukan lidah. Kepam hal yang sebenar bawah ketiak sampai masyem.

Orang tu ada buat salah, kita ni dalam nak menjaga hati terpaksa senyapkan aje. Lalu si dia terus-terusan membuat salah. Again and again!

Guano ni (macamana ni)? Hal ni selalu jadi dalam hidup kita. Dalam alam maya ada, realiti lagilah ada. Cuba tengok keadaan sekeliling. Kawan pakai seksi, macamana nak tegur? Kang tak pasal musuh 7 keturunan.

Sekian...:Mati,ko!:(
Previous
Next Post »

40 Comments

Click here for Comments
kotak bulat
admin
July 4, 2011 at 12:17 PM ×

er..kalau rasa ptt tegur..tegur saja.. tp kne pndai gune bahasa.. jgn smpai teguran tu memalukan or mnghina dia.. gunakan akal untuk menyusun kata... :) kan...

Reply
avatar
Pyka Rahmat
admin
July 4, 2011 at 12:31 PM ×

nak tegur straight foward mmg lebam ah jawab dia.

kalau kawan pakai seksi hadiahkan dia dvd pasal aurat

Reply
avatar
Unknown
admin
July 4, 2011 at 12:49 PM ×

huhu.. ssh kan cmni....

Reply
avatar
July 4, 2011 at 1:15 PM ×

susah sebab kena jagi hati orang kan..

Reply
avatar
July 4, 2011 at 1:21 PM ×

sabar la tia.... ermm tp iejam rs... kita xbleh slalu jaga hati org... sbb kalau kita asyik jaga hati org... sapa nak jaga hati kita??? ermm kita jer kna jaga hati kita... btol tak??

Reply
avatar
~syue syada~
admin
July 4, 2011 at 1:24 PM ×

memang susah..apetah lagi kalau family sendiri. :(

Reply
avatar
Unknown
admin
July 4, 2011 at 1:25 PM ×

rasa serba salah nak tegur. kang tegur tak pasal2 jd musuh plak en.

Reply
avatar
Gadis Kecil
admin
July 4, 2011 at 1:25 PM ×

kita pun hadapi masalah yg sama. nak menjaga hati punya pasal diamkan ajer lah. tapi siyes tak senang duduk jugak bila kawan sndiri buat mende tak baik kan. kita syg kawan kita sbb tu nak tegur. tp bila tegur, kita pulak yang kene. hmmm

selemah-lemah manusia. DOA! moga Allah beri hidayah. amin

Reply
avatar
July 4, 2011 at 1:27 PM ×

tgur lah utk kbaikan dia.. tgur cra elok2.. psti dia akn phm ti..=)

Reply
avatar
aizamia3
admin
July 4, 2011 at 1:28 PM ×

berterus-terang tapi dengan cara berdiplomasi.. tegur secara perlahan-lahan.. mana tau terbuka hatinya untuk pakai yang lebih sopan..

Reply
avatar
Anonymous
admin
July 4, 2011 at 1:32 PM ×

cuba fahami cara dia, mungkin dia bleh ditegur dgn caranya tersendiri...

ada yg bleh ditegur secara direct, ada yg secara personal (face to face), ada yang secara kiasan dan macam2 lagi, cara perli pun ada jgk... ha3

Reply
avatar
Firdaus Life
admin
July 4, 2011 at 1:38 PM ×

haihh susah juga macam ni tia.. =_= kalo tegur takot dia bermusuh dengan kita pula

Reply
avatar
Unknown
admin
July 4, 2011 at 1:38 PM ×

http://89shah.blogspot.com/2011/07/vlog-my-first-vlog.html
jom usha VLOG aq buat malam tadi...

errr....

Reply
avatar
Unknown
admin
July 4, 2011 at 1:39 PM ×

buat tak tau je,,,,

Reply
avatar
Luqeem™
admin
July 4, 2011 at 1:47 PM ×

apepn, kta msh kna nasihatkn dia, spya dia x trsasar..

bg nshat kna dgn cra lmbut tp tgas..hehe..

itu mgkin ikt org jgak kot..huhu

Reply
avatar
CikPuan Fara
admin
July 4, 2011 at 1:49 PM ×

betul tu. kdg2 pikir nape tadi aku tak shout direct je. nape bila dah balik, aku merungut sakan dlm hati? heheh. kite sebenarnya takut org kecik hati kan? kan?

Reply
avatar
K
admin
July 4, 2011 at 1:51 PM ×

tegur jek, kadang2 memang susah. tapi terpaksa sebab kita taknak dia buat salah lagi

Reply
avatar
Akunyer
admin
July 4, 2011 at 1:52 PM ×

erk..Ticer di blok dari FB member hanya sebab dia tak nak bagi Ticer tengok dia free hair... bila datang keja dia tutup semua.. kes nye Ticer pernah bagi nasihat sket..bukan berkasar pun.. macam ni la Tia.. kita buat tugas kita selagi terdaya..andai dia tak nak ikut kita doakan saja moga ALLAH gerakkan hatinya untuk berubah... kalau dia nak musuh ke apa ke itu hak dia... asalkan tugas dan tanggungjawab kita dah setel.. cumanya kalau dia memusuhi kita cuba la tegur2 jugak dia..buat muka seposen..kalau dia wak dekk je tak pe la... apa nak wat.. tediaaa panjangnya komen

Reply
avatar
anez zamri
admin
July 4, 2011 at 2:17 PM ×

mungkin perlu tegur dengan cara lebih lembut dan berhemah..hehe :D

Reply
avatar
mOon EyEzS
admin
July 4, 2011 at 2:32 PM ×

...lbh baek jujur dari pendam2....tapi ada masa2 ttentu lbh baik diam dari bkata2....

Reply
avatar
July 4, 2011 at 2:42 PM ×

Tia...try tegur cara bhemah...bkn berkhemah tau,...hhihihihi

Reply
avatar
Tea Dno
admin
July 4, 2011 at 2:53 PM ×

aaa, kalau tea ade buat salah sila tegur. Insyaallah tea terima. :)

tp org lain, lain lah ragamnya. cakap bnyk kali pn wt derk je. hesh.

Reply
avatar
cik_sna
admin
July 4, 2011 at 3:00 PM ×

sekali sekala kena jadik kejam gak tia. bagitau aje sekali. tapi lepas tu ambil ati balik. asal dia paham sudah. kalau spesis yang tak nak paham-paham tu pejam mata aje la. nak wat cmne. dah nama pon manusia.

Reply
avatar
ct kektus
admin
July 4, 2011 at 3:09 PM ×

Kite pon kdg2, tpksa diamkn, hukhuk

Reply
avatar
mykhalis
admin
July 4, 2011 at 3:49 PM ×

kena la banyak menyabo..ye tak?

Reply
avatar
Unknown
admin
July 4, 2011 at 3:55 PM ×

hhuhuh..klu x berani tegor suh org laen je la tia..hihi..

p/s: x payah nak pk sgt..jom join segmen 1st blog rozelt..hee~

Reply
avatar
PCL
admin
July 4, 2011 at 3:56 PM ×

salam singgah dtg komen n follow...,

>bole buat teguran , cari pendekatan yg paling selamat...umpama 'tarik rambut dlm tepung'..dan buatlah secara ikhlas hati..insyaAllah DIA bersama kita...

Reply
avatar
arituarini
admin
July 4, 2011 at 3:58 PM ×

biarkan dia trjun dgn labu2 nya..kih kih

Reply
avatar
July 4, 2011 at 4:18 PM ×

entah la. sabo je la kot. diri sindri pun selalu kena

Reply
avatar
July 4, 2011 at 4:28 PM ×

sy pom prnh jadi camtu.. sbr je la Tia :)

Reply
avatar
Noor Fatin
admin
July 4, 2011 at 4:30 PM ×

nak tegur rasa serba ssalah. tak tegur, geram pulak kita rasa. hehe. xtau nak buat yang mana satuu

Reply
avatar
Damn Nations
admin
July 4, 2011 at 4:52 PM ×

Bak kata peribahasa.. "Seperti lady gaga mereben atas nama fesyen"
Maksudnya,Kita boleh menegur seseorang tu dgn cara manis, penuh kasih sayang. kalau tak terima teguran kita mohon maaf & biaq je dia.. huahaha Shuk merepek...

Reply
avatar
syuxer
admin
July 4, 2011 at 5:05 PM ×

nak tegur lagu mana?kalau ego cam gunung kinabalu huhu..

takpola kita tegur lembut2..kalu dia wat bodoh gak,biarlah sekurang2nya kita dah tegur..

pahtu kita doa2la biar dibukakan hati dia supaya berubah..:)

Reply
avatar
RHI
admin
July 4, 2011 at 5:49 PM ×

betul tu, kalau bab pakaian memang sensitif, silap2 kita balik yg kena

Reply
avatar
adan
admin
July 4, 2011 at 6:03 PM ×

berhemah dalam menegur.. jangan menghentam.. niat nak memperbetulkan bukan nak menjatuhkan.

Reply
avatar
Anonymous
admin
July 4, 2011 at 7:06 PM ×

urmmm... berat tul masalah nih.. slalu ye pendam kan je la.. doa2 la dye dpt hidayah. kalau x dpt tegur dgn mulut, cukuplah berdoa dlm hati.. semoga masing2 dpt barakah.. ^^

Reply
avatar
Kei Seichi
admin
July 4, 2011 at 8:47 PM ×

tegur dengan berhemah..jangan sound direct..gunakan approach yang elok..kalau dia taknak terima, tu antara dia dengan Allah...kita dah lepas tanggungjawab...

Reply
avatar
me
admin
July 4, 2011 at 8:48 PM ×

*sigh. kawan punya pasal kan ?

Reply
avatar
myzziema
admin
July 6, 2011 at 9:46 AM ×

skang kalau nak tegur org kena pikir 4,8,9 kali. silap tegur nanti touching. adehh.

Reply
avatar