Pentingnya Trafik Untuk Beriklan

Assalamualaikum ..

Sebelum Tia meneruskan, Tia nak umumkan. Segmen dah tamat. Hehee. Segmen kedua dah berjaya juga walaupun ada yang jeling-jeling. Hahaa! Alhamdulillah. Malam ni Tia akan start promosi. Weehuuu.

Okey! Kali ni Tia nak cerita pasal trafik. Tia ada singgah satu blog yang menawarkan tapak pengiklanan di blog dia. Bagus tu sebab salah satu alternatif nak cari duit poket.

Tapi kan sayang, sebelum nak buat tapak-tapak iklan macam tu ada perkara yang harus kita selidik dulu. Paling penting adalah trafik. Berapa UV dan pageviews yang blog kita boleh dapat sehari?

Kalau UV cuma -50, pageviews -70. Rasanya, elok dipertimbangkan lagi tawaran pengiklanan tu. Trafik kena tinggi dan maintain tiap hari sayang. Kalau tak, macamana kita nak yakinkan orang tapak pengiklanan kita tu akan berfungsi?

Perkara ni melibatkan duit, bukan suka-suka. Kalau nak suka-suka, buat macam Tia. Nampak kotak iklan free kat bawah header Tia tu? Itu suka-suka disamping cuba membantu blogger lain mempromosikan blog/website.

Entri berkaitan sebelum ini : Kenapa Nak Trafik?

Sekian...:Aigoo!:(
Previous
Next Post »

27 Comments

Click here for Comments
Ninie Dora
admin
July 3, 2011 at 3:31 PM ×

thx tia terima penyertaan ninie yg dah last2 minit.
heeheheh..
serious ke nk msokkan iklan free ni??
hehehe

Reply
avatar
Tea Dno
admin
July 3, 2011 at 3:35 PM ×

tea suka yg free, xsuke bayar. kehkeh. nasib domain stahun skali bayar. xDD

tp bagus kalau membantu sesama blogger. bak kata tia tu, kalau pageviews cenggitu je, org kurg yakin lah nak beriklan kat tmpt dia. :)

Reply
avatar
Unknown
admin
July 3, 2011 at 3:45 PM ×

@Ninie Dora yep free . tak bayo leee . tapi tengok kekosongan okey :)

Reply
avatar
Unknown
admin
July 3, 2011 at 3:45 PM ×

@Tea ha 'ah . tu pasal . kih3x !

Reply
avatar
Unknown
admin
July 3, 2011 at 3:49 PM ×

as salam..
yup! trafik kena maintain kalau nak buat duit.

pakcik cadangkan kalau uv dan pv sikit, iklan rm 2-5? pun ok la sebulan.huhu.. sebut pasal trafik. pagi tadi, online user pakcik, 1 juta lebih. hoho.. main entri seo dari alexa.

boleh tanya kat blogger yang drop komen dalam entri rahsia tonton youtube. malangnya mereka tertipu.

>_<

apa2 pun, mula2 pasang iklan demi win-win situation, ok. pakcik pun dapat trafik dai tia ;)

terima kasih

Reply
avatar
Unknown
admin
July 3, 2011 at 3:56 PM ×

▂ ▃ ▅ ▆ 100%
─▀██▀───▀██▀─▀██──██─▀██▀▀ ▀─
──██─────██───██▄█▀───██▄█───
──██─────██───██▀█▄───██▀█───
─▄██▄▄█─▄██▄─▄██──██─▄██▄▄ ▄

pakcik suka entri ni. hehe. selang 5 jam pakcik kena berusaha ''rampas iklan 5 jam =p

entri baru buat tadi. oh ya. pakcik baru nak follow semua blogger yang join segmen tia. jangan mara~

Formula Khas Mendapatkan Idea Untuk Entri

Reply
avatar
July 3, 2011 at 4:08 PM ×

betul tu tia.. klu trafik xtinggi, camne org nk yakin kt kita utk iklankan blog.. T_T

Reply
avatar
Unknown
admin
July 3, 2011 at 4:10 PM ×

betul betul eyfa ada nampak jugak blog mcm tu. trafik kurang tp buat tapak utk promosi iklan. sepatutnya mcm tia ckp. selidik dulu apa2 hal.

Reply
avatar
Anonymous
admin
July 3, 2011 at 4:14 PM ×

Hahaha, klau nk duit je baik ta pyah buat.

Ta mmbntu org nmenye.

Reply
avatar
miss jambu
admin
July 3, 2011 at 4:16 PM ×

betul2..setkat kemrin je pageview yg genk dpt da 633..

Reply
avatar
Azzah
admin
July 3, 2011 at 4:17 PM ×

teringin jugak nak buat segmen macam tia tapi ada ke yang nak join?

Reply
avatar
Unknown
admin
July 3, 2011 at 4:28 PM ×

nak beriklan kt rumah tia tapi tak ada banner..huhuhu, asyik penuh je bila time kosong ni ^_^

Reply
avatar
Unknown
admin
July 3, 2011 at 5:08 PM ×

ok, akn lg brusaha naikkn trafik!!! hehe :D

cool sabtuday gathering with bloggers http://eleventx.blogspot.com/2011/07/blogger-sports-carnival-2011-with.html

Reply
avatar
K
admin
July 3, 2011 at 5:08 PM ×

hebakk pakcik, hehe XD

betul tu, blog tia trafik tinggi jugak :P

Reply
avatar
Anonymous
admin
July 3, 2011 at 5:28 PM ×

gee memang kantoi bab2 UV ngan PV ni.. sengaabuttt kepale...... ^^

Reply
avatar
RHI
admin
July 3, 2011 at 5:54 PM ×

blog kakak tak ada iklan berbayar ye...hihi

Reply
avatar
Gary Asip
admin
July 3, 2011 at 6:05 PM ×

tia, ajar la camana nak buat ruang iklan macam tia tuh... tia dapat kat mana?..

Reply
avatar
Wanie
admin
July 3, 2011 at 6:24 PM ×

setuju! trafik kena tinggi baru org rase berbaloi letak iklan berbayar..tapi klu wanie tak sanggup nak bayar..hehe..

dah penuh lak iklan free kat sini..huu

Reply
avatar
mykhalis
admin
July 3, 2011 at 6:31 PM ×

stuju2.. yerla..orang iklan nak pelanggan..betul tak? kalau takde pelanggan..camne nak aku jualan

Reply
avatar
Firdaus Life
admin
July 3, 2011 at 6:32 PM ×

yerp trafik kene mantap baru la org lain yang beriklan dapat faedah gak. tia nk mari besut bilo ?

Reply
avatar
me
admin
July 3, 2011 at 7:16 PM ×

trafik tinggi, cash pon masyuk :)

Reply
avatar
anez zamri
admin
July 3, 2011 at 7:19 PM ×

sangat hargai usaha tia letak tapak iklan free untuk promosi blog blogger yang tahap rendah macam akak :D thanks a lot dear...

Reply
avatar
Cik Purple
admin
July 3, 2011 at 8:11 PM ×

@Ini Kisah Tia: hukhukhuk.. sampai ke hati tia rupanya.. haha~~ sebenarnya itu hak org tu masing masing.. mungkin dia ada cara dan keyakinan dia sendiri.. dia pun bukannya mau main suka suka jak tia.. lagi pula, itu bukanlah 1 paksaan,dia tak paksa pun kita sewa tapak iklan tuh kan? terpulang pada diri masing masing, kalau yg dok byr iklan tuh yakin nak sewa kat situ, rezeki dia la syg oiiii... lagipun, itu salah 1 cara jugak dia mau naikkan trafik dia..tak pa la, itu cara dia kan..:) kita sebagai blogger sepatutnya saling sokong menyokong antara 1 sama lain, bukan saling merendahkan dan membuat org lain terasa dengan pernyataan kita.. blog, memang tempat bersuara, tp bukan utk saling mejatuhkan antara satu sama lain.. :) sekian.. harap tia blh terima pandangan nih dengan senang hati..^_^

Reply
avatar
Kei Seichi
admin
July 3, 2011 at 8:33 PM ×

trafik tinggi dan maintain, baru la orang yakin nak letak iklan..kan?
kalau tia kenakan cas pon rasanya masih ada orang nak iklankan..tapi takyah la mahal2..hehe...
dah dot com kan..kena la up sket.. =P

Reply
avatar
Kaki Wayang
admin
July 3, 2011 at 11:10 PM ×

nak traffic juga..heheheheheheh...jom ke blog saya..memerlukan follower dan supporter..thanks sape yang follow yerrr..janji akan follow korang balik

http://informations-the.blogspot.com/

Reply
avatar
syuxer
admin
July 4, 2011 at 1:16 AM ×

sapa nak beriklan dngan syuk, syuk caj ngan dollar hhahah..

sapala nak beriklan dalam blog syuk tuh kan..memang ar kena maintain trafik area 100 UV..baru orang caya nak iklan dalam blog kita heheh..

tuh syuk wat 6 iklan free..so tia boleh je nak tampal blog tia kat situ..:)..

Reply
avatar