Punca Blog Berat

Assalamualaikum ..

Dalam nak mencantikkan dan mengkiutkan blog ni, kita tak tau yang sebab cantik dan cute blog tu lah menjadikan blog berat macam ada seekor gajah yang duk bertenggek. Hahaa! Kejam.

Dulu masa Tia mula-mula berblog pun rasa macam nak sumbat semua widget masuk dalam blog. Perhh, berat gilos sampai 200+KB. Tapi lama-lama kaji punya kaji dah tau lah berat sesebuah blog tu penting.

Tia akan bagi sikit punca blog tu berat ye. Ni melalui pengalaman Tia. Terpulanglah kalau nak ikut atau tak..

  • Widget Follower - Widget ni memang berat. Seeloknya, letak dekat sidebar bawah sikit. Ada yang letak bawah header. Bahaya tu. Kalau lambat loading widget tu, entri korang pun lambat keluar.
  • Entri Halaman Depan - Tak payah lah letak sampai 10 entri dekat page depan blog korang tu. Cukup 1-3. Kalau takut orang tak baca entri lepas, pasang Blog Archieve.
  • Bloglist - Cukup 1 atau 2 je senarai bloglist korang tu. Tak payah sampai 5. Memang blog jadi berat secara mendadak punya.
  • Background Blog - Hati-hati ye dengan pemilihan background blog. Warna blank adalah sebaiknya terutama putih.
  • Javascript - Javascript ni yang selalu korang buat add a gadget (HTML/Javascript) tu. Jangan banyak sangat. Blog akan jadi berat gile-gile.

Hahaa. Itu saja. Kalau ada pertanyaan, boleh le tanya Tia. Kalau Tia ada penyelesaiannya, Tia jawab. Tahniah kepada akak Green Apple sebab dah berjaya togelkan blog. Hahaa. Togel sikit je pun kak..

Nak timbang berat blog? Klik SINI ye cuuuu. Harharharr :)

Sekian...:hehehe:(
Previous
Next Post »

36 Comments

Click here for Comments
July 7, 2011 at 11:04 PM ×

dulu mula2 buat blog pun memang segala benda nak letak..haha

Reply
avatar
July 7, 2011 at 11:05 PM ×

betul tu tia, time mula2 berblog, semua benda nk letak.. tp, pas lama2, bljr la camne nk kurangkan widget.. widget mana yg perlu, widget mana yg xperlu~ ^_^

Reply
avatar
July 7, 2011 at 11:08 PM ×

tengs ur information :)

nisa nak tnye sikit nie pasal entri halaman depan . macam mane kite nak letak entri yg sikit kat situ ? nisa punye entri bnyak la kat halaman depan . harap bole jelas kan .

Reply
avatar
Anonymous
admin
July 7, 2011 at 11:09 PM ×

hoooo... begitu kisah ye rupanya... hehe. blog gee lembap cam ciput tak? huhu.. ^^

Gee ade tulis "Cara untuk meringankan blog ^^"

Reply
avatar
kotak bulat
admin
July 7, 2011 at 11:20 PM ×

err..kb kalau boleh semua widget nak letak kt blog...kalau bolehlaaa...hehee

Reply
avatar
Unknown
admin
July 7, 2011 at 11:26 PM ×

betol ckap tia tu..hehe btw, kalo tidak mahu bert juga boleh compress CSS kot..hhu

Reply
avatar
Firdaus Life
admin
July 7, 2011 at 11:29 PM ×

blog freaky berat tak tia ?

Reply
avatar
Anonymous
admin
July 7, 2011 at 11:31 PM ×

btol tuu mula2 nadia pon cmtu..perak semacam bile tgk widget niee kalau boleh semua nak sumbat..tp sekarang dah tukaq habess

Reply
avatar
Munn Jaafar
admin
July 7, 2011 at 11:31 PM ×

@My Blogger

nk tolong jwb boleh? hehe

dashboard --> design --> blog post --> edit --> main page option --> number of posts on main page

slmt mcuba! hehe

Reply
avatar
Munn Jaafar
admin
July 7, 2011 at 11:32 PM ×

part yg last skali tu agak pening sikit utk di minimakan.yg lain tu mmg munna xbuat.

Reply
avatar
najihahfara
admin
July 7, 2011 at 11:32 PM ×

huhu..
teringat mase mule2 blogging tu semua letak hih but then sekarang yang perlu je

Reply
avatar
kiwi
admin
July 7, 2011 at 11:34 PM ×

thanks kongsi tps ni. kiwi pun lama dah tak timbang berat blog.

Reply
avatar
July 7, 2011 at 11:38 PM ×

Thanks for the tips Tia. :)

Reply
avatar
Gadis Kecil
admin
July 7, 2011 at 11:41 PM ×

ooo.baru tau.tenkiu tia

mintak tolong tia sikit bole? klik@sini

Reply
avatar
Unknown
admin
July 7, 2011 at 11:47 PM ×

saya letak widget yang penting je...
meh usha blog saya pula...
ada masalah tak

Reply
avatar
Unknown
admin
July 7, 2011 at 11:50 PM ×

blog bro dah buang segala lemak2 yang ada..berat lagi tak tia?

Reply
avatar
RHI
admin
July 7, 2011 at 11:53 PM ×

kakak pun nak timbang beratlah...

Reply
avatar
adan
admin
July 7, 2011 at 11:53 PM ×

dulu mula2 blog semua widget aku mau letak jooo.. sekarang ni makin kurang sudah..

Reply
avatar
Unknown
admin
July 7, 2011 at 11:59 PM ×

betul tuh, kngkdg widget yg tak pnting tak yah lah letak..

kalau blog org tuh berat, lambat sgt nk loading, fee malas dh nk tggu..

lantak pi lah kat dia..so, silakanlah ringankan blog anda :P

Reply
avatar
K
admin
July 7, 2011 at 11:59 PM ×

tia, blog keroro banyak bloglist, haha XD

p/s : tiru entri eh?? :p

Reply
avatar
July 8, 2011 at 12:00 AM ×

ahakssssssss blog ps tuuuuu berat x .. ngeh3

Reply
avatar
AL AZRUL
admin
July 8, 2011 at 12:21 AM ×

msa first time wat blog, mcm2 letak... dh nmpak mcm blog bdak2 dah...haha
-sekrg dh krgkn wdget, hmpir 80% wdget dh buang...
-blog sya ok tak skrg...mnta komen...

Reply
avatar
Wanie
admin
July 8, 2011 at 12:24 AM ×

kat blog wanie ade 6 bloglist..haha
berat ke Tia?
rase macam ok je..
tak tau la kan org lain cane..

Reply
avatar
July 8, 2011 at 12:25 AM ×

Zaman muda remaja dulu mmg sume benda nakletak. Nasibla dah berumur ni insaf nak ringankan blog. Eh blog akak ringan ke berat?

Reply
avatar
Ezad Skytech
admin
July 8, 2011 at 12:33 AM ×

erk... ni yang rasa nak g timbang blog ni... haha~

agak2 obesiti ke blog sy ni... hee~

Reply
avatar
iPai
admin
July 8, 2011 at 12:40 AM ×

wah mantap gila .. hari tuh, ada ubah theme baru .. pakai blogger theme n edit sikit2 kasi ringan .. hmm ok kot ..

Reply
avatar
July 8, 2011 at 12:41 AM ×

masa 1st time wat blog...mcm2 nk ltak...lagu la ape la....tp skrg dh tak ada dh....simple je...

Reply
avatar
ashafanie
admin
July 8, 2011 at 1:15 AM ×

my blog berat x Tia?? Tia selalu gk singgah my blog kan.

Reply
avatar
semutsengal
admin
July 8, 2011 at 1:25 AM ×

laa,


patutlah blog aku berat mcm dua ekor gajah bertenggek..




HAHAHAHAHAH

Reply
avatar
Abu Bagi
admin
July 8, 2011 at 1:44 AM ×

ya betul tu tia..aku setuju..tpi follower aku tak letak kat sidebar, tak berat kan..ka berat? hehehe

Reply
avatar
July 8, 2011 at 2:17 AM ×

temkiu for de info ...dlm proses nk kurangkan berat ...nk blog simple cam gini ..ade org nk ajar x ...huhu

Reply
avatar
July 8, 2011 at 8:42 AM ×

Tia tolong TImbang kati blog i bole???ehheheeheheh

Reply
avatar
Tea Dno
admin
July 8, 2011 at 9:53 AM ×

ohhh. gitu. thanks tia. :D

Reply
avatar
Green Apple
admin
July 8, 2011 at 1:39 PM ×

hai tia...
tak perasan lak tia sebut blog akak kat cni.. hehe... bestnya..
thanx bebanyak tau...

Reply
avatar
Unknown
admin
July 8, 2011 at 5:42 PM ×

as salam..
hehe. masa pakcik join blog sebelum tahun 2006, tada widget yang gila merepek. semuanya simple je ;)

hehe. blog pakcik ada bloglist yang tak berubah2 samapi sekarang. ada 7 bloglist. haha

tia boleh masuk tengok blog pakcik, bagitau kat shoutbox berat ke tak. kalau tak berat, pakcik stay dengan 7 bloglist. hahaha~

=p

by : http://fadzli-rt.blogspot.com

Reply
avatar
Azza Azman
admin
October 17, 2011 at 4:15 PM ×

thanks tau... saya juga ada link kan entry awak di sini

http://tipsbelog.blogspot.com/2011/10/uji-berat-blog.html

Semoga berguna kepada yang lain...

Reply
avatar