Isu Iframe : Hati-hati Blogger

Assalamualaikum ..

Baru-baru ni kita dikejutkan dengan satu isu iframe code yang digunakan oleh salah seorang blogger terkenal. Membanggakan? No way! Itu bukan perkara yang membanggakan. Bagi Tia, penggunaan iframe tanpa persetujuan bersama adalah salah!

Okeylah! Apa itu iframe code? Lepas Tia selidik, cari maklmumat sana sini fahamlah apa itu iframe code. Tia akan terangkan secara ringkas aje melalui pemahaman Tia.

Prosesnya adalah di mana blog mangsa yang terus "add gadget" tanpa tahu ada code terselindung disebaliknya. Bila code tu dah berjaya tembus masuk blog si mangsa, maka seperti airlah trafik yang akan masuk ke blog si pemberi tu.

Contoh macam dalam gambar kat bawah ni..



Nampak tak, dah berapa visitor yang dikumpul kalau semua tu dijumlahkan? Gile kentang banyak! Semakin banyak blog yang pasang, semakin banyaklah visitor. Lebih-lebih lagi kalau semua blog tu ada visitor yang tinggi-tinggi.

Perkara ni dah jadi salah sebab orang lain yang berhempas pulas untuk dapatkan visitor tu, orang lain yang tak buat apa-apa dapat habuan. Kira macam aniaya orang dah ni.

Tengok code kat bawah ni,

<iframe allowtransparency='true' frameborder='0' height='0' hspace='0' marginheight='0' marginwidht='0' name='' readonly='true' scrolling='yes' src=http://URL BLOG PENIPU/' vspace='0' width='0'></iframe>

Code height dan weight sengaja diletak "0" supaya orang takkan nampak. Padahal ada je dekat situ cuma tak nampak sebab height takde, weight pun takde. Cerdik kan?

Kesan-kesannya pulak ialah, loading blog akan jadi semakin lembab! Lambat kemain lagi. Tak payah tunggu orang, diri sendiri pun mesti perasan kelambatan itu.

Okey fine! Mungkin ada jugak yang berkongsi trafik ni sebab masing-masing dah bersetuju. Tapi kesan blog lambat loading tu mesti jadi punya! So, takkan disebabkan nak kejar trafik semata visitor semua lari sebab blog lambat loading.

Untuk mengelakkan dari terkena macam ni, sila pastikan code banner bila korang exchange banner tu tak ada macam code yang Tia bagi kat atas tu. Kalau ada, korang delete atau edit sikit.

Cukup sampai di sini. Tia pun harap dijauhkan dari perkara penipuan macam tu.. Huhuuu~ Adeh, penipuan sentiasa ada di mana-mana. Dunia realiti mahupun maya. Isk, isk, iskk!

Sumber maklumat :
Previous
Next Post »

38 Comments

Click here for Comments
July 11, 2011 at 12:00 PM ×

ooo...bru phammm...smlm tgk mna taw...tgah marah2 pasai iframe nie...

Reply
avatar
Unknown
admin
July 11, 2011 at 12:01 PM ×

info yang bagos..x tawu pon pesal nie..hehe..kena hati2 la nak add gadget lepas nie~

Reply
avatar
July 11, 2011 at 12:01 PM ×

tak nampak pun code tu Tia?

Reply
avatar
July 11, 2011 at 12:03 PM ×

macam ni la kalau dah terlebih pandai pastu salah guna. haih...

Reply
avatar
syuxer
admin
July 11, 2011 at 12:05 PM ×

huhu ada gak orang yang salah guna kaedah neh ye..aishh...nak femes punya pasal huhu

eh dia tuh dah wat jemputan khas untuk ke blog dia hahaah nampak benar dah bersalah huhu..wat malu aje

Reply
avatar
July 11, 2011 at 12:13 PM ×

info yang bagus TIA.
thanks for sharing :)
have a good day :)

Reply
avatar
ct kektus
admin
July 11, 2011 at 12:16 PM ×

Aish. Orang tu kurang kasih syg la kot tia, tu yg sanggup main tpu2 ni.

Reply
avatar
Unknown
admin
July 11, 2011 at 12:16 PM ×

Thank..tia.memang jahat cara keji mcm ni..kalau ada syak apa2 kt blog bro bagi tau yea..tia,

Reply
avatar
FADZ
admin
July 11, 2011 at 12:17 PM ×

tq tia 4 the info..

Reply
avatar
July 11, 2011 at 12:19 PM ×

akhirnya tahu jugak apa itu iframe. keh keh. thanks for info :)

Reply
avatar
July 11, 2011 at 12:19 PM ×

akhirnya tahu jugak apa itu iframe. keh keh. thanks for info :)

Reply
avatar
arituarini
admin
July 11, 2011 at 12:19 PM ×

syuxer ptt la dah tk bleh kan..kih kih kih... pandai dia kenakan org..kih kih kih

Reply
avatar
July 11, 2011 at 12:23 PM ×

tia.. code ni kat banner je ke?? tmpt lain ada x?? =.=

Reply
avatar
July 11, 2011 at 12:24 PM ×

ada jugak ekkk... ish3... iejam mmg xtau menahu... naseb tia cerita... nak check lor... mana tau tetiba ada ker... huhu erm xsalahkan check... huhu

Reply
avatar
Ezad Skytech
admin
July 11, 2011 at 12:24 PM ×

thankz for sharing Tia...
baru tahu pasal iframe 2-3 hari lepas tapi mase tu masih blur lagi...huhu~

Reply
avatar
Rean
admin
July 11, 2011 at 12:49 PM ×

thanks for the info tia! bahaye2.. skrg tia byk membongkar penipuan ye..bagus2...

Reply
avatar
kotak bulat
admin
July 11, 2011 at 12:56 PM ×

em.. pelik tol..ape yg suke sgt dorg gne iframe ni.. kejar trafik sgt..
kb rasa lg puas tgk trafik naik sb usaha sendiri.

Reply
avatar
Tea Dno
admin
July 11, 2011 at 1:13 PM ×

oo, paham sket walaupun xberapa paham. >.<

Reply
avatar
adan
admin
July 11, 2011 at 1:16 PM ×

aku tak pernah tahu pasal iframe ni.. dan aku tahu ko maksudkan blogger penulis senja yg top tu kan.. lalalala...

Reply
avatar
K
admin
July 11, 2011 at 1:17 PM ×

tak ada cara auto nak detect?

Reply
avatar
Jahirah
admin
July 11, 2011 at 1:32 PM ×

sangat tak bermoral la wat camtu....tak beretika langsung.ni kalau diplaukan pun xpe kot...ermm

Reply
avatar
ZWAN SABRI
admin
July 11, 2011 at 1:33 PM ×

Rgabks Tia sebab bongkar penipuan ni.. Nak try usha tengoklah gadget2 yang zwan amek kat blog orang tuu.. HUHU

MySuaraBlog: Lelaki, Jom Kita Bersosial

Reply
avatar
July 11, 2011 at 1:41 PM ×

memang hebat la dunia tenet neh

Reply
avatar
July 11, 2011 at 1:51 PM ×

la mcm ni pun ada ..baru tahu ...manusia2...selagi blh tipu kau tipu ...mmmm

Reply
avatar
dwatyKNY
admin
July 11, 2011 at 1:51 PM ×

dah lama isu ni... siap kena bagi warning oleh nuffnang lagi... tapi rasanya masih ramai yang buat... huhuhu

Reply
avatar
Firdaus Life
admin
July 11, 2011 at 2:17 PM ×

kesan loading blog tak berat sangat tia. freaky dah cuba. wuahaha

Reply
avatar
Unknown
admin
July 11, 2011 at 2:35 PM ×

as salam..
eh. iframe, ada gunanya, pakcik pun guna iframe. iframe ni, ada banyaqk fungsi, salah satunya, fungsi dwi page. maksudnya, boleh lihat page lain dalam 1 tab yang sama. pernah guna kan google search, pasti pernah lihat tab google sebelum kita akses sesuatu web tu?

ha..itu la dia.
kalau tia blur, boleh tengok fungssi google translate webpage,

kod iframe ni, bukan je dalam dalam gadjet. dalam template pun boleh diisi. dan kod iframe ni, tak semuanya melambatkan loading. ia bwergantung kepada setting.

kalau nak tahu pasal attribute iframe ni, sehari suntuk pun tak habis. ada sebahagian maklumat yang tia paparkan kat sini, da yang kurang tepat. mungkin lain masa lepas tia banyak membaca, tia kana faham iframe tu macam mana

=)

pakcik nak bagitau ni melalui entri pakcik~
tia perlu tahu,


Ringankan Blog Dengan JQuerry script Lebih Baik Dari Buang Widget~


by : http://fadzli-rt.blogspot.com

Reply
avatar
Anonymous
admin
July 11, 2011 at 3:42 PM ×

gee tak taw pon pasal ni... thanks for sharing tia. seram tul bace. maksud tia TANPA PERSETUJUAN BERSAMA KAN? dasat tu, tapi yg bersetuju bersame tu utk ape ea?

btw, naseb la blog gee tak pakai gadget banyak2... hehehe..... ^^

Reply
avatar
cik jannah
admin
July 11, 2011 at 3:47 PM ×

tengs tia. macam mana kita nak tau yang blog kita jadik masa tia?

Reply
avatar
July 11, 2011 at 4:29 PM ×

baru tau pasal ni...owh saya sgt naif...TQ tia for d info

Reply
avatar
RHI
admin
July 11, 2011 at 4:32 PM ×

ooo...macam tu yeee...thanks Tia

Reply
avatar
iPai
admin
July 11, 2011 at 5:38 PM ×

better buat kod banner sendiri masa nak letak banner exchange tuh .. lagi senang .. siap leh adjust saiz elok2 lg ..

Reply
avatar
Unknown
admin
July 11, 2011 at 5:39 PM ×

eyfa tak pernah tahu pun pasal ni. Selalu terjadi masa exchange banner eh? kena hati2 la pas ni.

Reply
avatar
Abu Huzaifah
admin
July 11, 2011 at 5:55 PM ×

owh... nice sharing... baru tau =..="

Reply
avatar
myzziema
admin
July 11, 2011 at 6:25 PM ×

serious baru paham pasal benda ni and baru tau pasal isu penipuan ni pagi tadi. huhu. bijak betul lah. ziema rasa macam pernah nampak lah code2 macam ni masa edit blog. adoii kena basuh balik lah blog kalau macam ni biar kasi bersih.

Reply
avatar
Unknown
admin
July 13, 2011 at 3:04 AM ×

wow!! msti terer coding ni..!!!

Reply
avatar
Unknown
admin
July 14, 2011 at 6:17 PM ×

bagos tia, ilmu yg bguna tok blogger cm saye yg mmg xtau ape2 ni..hehe

Reply
avatar
Shaherah
admin
August 3, 2011 at 3:47 PM ×

iframe iframe.. masih tak paham lagi pasal ni.. tapi try gak tok paham.. ^_^

Reply
avatar