Jangan Salah Guna "BAH"

Assalamualaikum. Thanks for drop by here ..

Hey :)


Kali ni aku type entri guna Sabahan loghat owkay. Sangat excited untuk menggunakan loghat itu. I'm seriously =.=


Saya nda tau kalau ada antara kamu yang tau saya ni dari Sabah. Adakah? Oh! Ada pulak. Tapi nda ramai. Sikit-sikit jak macam kak Yann owner blog SUTERAKASIHYANN , si Adan owner blog AKUdanDIRIku  sama si Abu owner blog Ashgive DOT Com. Sorry ah kalau ada yang tertinggal. Gtau jak kalau ada lagi yang dari Sabah.


Kamu nda perasan mungkin sebab saya jarang bah guna loghat Sabah dalam entri. Uina , kalau saya guna loghat Sabah dalam entri saya comfirm pening tu kamu baca. Sebab loghat Sabah ni kadang ada perkataannya yang susah mau di faham. Ni yang kamu baca ni pun kira okey sudah sebab saya ada tapis sikit-sikit.


Ada jugakkah kamu tengok cerita Hatiku di Kinabalu? Siyuk tu cerita sebab sedih sama tempat dorang berlakon tu di Kota Kinabalu. Kalau saya nda silap lah. Mau tengok ka? Bah , jangan malu pi sana kamu search di youtube ah.


Tapi ada spoil bah dalam cerita Hatiku di Kinabalu tu. Heroinnya si Yana. Konon si Yana tu sumandak Sabah lah. Bukan nda boleh. Boleh tapi mengasi rosak bah cara percakapan si Yana.


Sepatutnya dorang ambillah pelakon dari Sabah jugak. Kalau nda pun , carilah orang yang betul-betul dari Sabah lepas tu minta tolong buatkan skrip. Ini nda. Habis berterabur bah skrip yang si Yana baca.


Nduu , kecik hatiku sebagai orang Sabah bila bahasa kami macam nda di ambil berat bah. Susah-susah , aku pun boleh bah tolong translate skrip Melayu dorang tu pi Sabah punya loghat. Kecik pun hal bah tu. Orang Sabah bilang , boleh bah kalau kau.


Actually , apa yang aku mau story sini pasal penggunaan "BAH" bila bercakap atau pun bila mau buat ayat.


Perkataan "BAH" tu bukan sembarang-sembarang diguna. Ada setengah-setengah ayat jak yang boleh guna tu "BAH". Contohnya begini :




Kalau mau senang cerita , bagus kamu berkawan sama orang Sabah. Bercakap sama dorang hari-hari. Comfirm nda lama kamu pun terikut tu. Bah , sampai sini jak lah saya mau membebel ah.


Habis ka jugak kamu baca ni entri? Ka kamu main skip-skip? Adui , bidak nya di skip-skip. Kenapa? Boring ka ni entri? Lek bah. Sama jugak ni macam bahasa Melayu cuma dialek kami lain sikit lah.


Ada apa-apa mau tanya , silakan ah. Jangan malu-malu bah. Saya layan juak kau. Ohya , kalau diikutkan sebenarnya orang Sabah guna "aku". Nda kiralah bila bercakap kah , menulis kah. Memang guna "aku". Tapi nda semua.


Kalau yang bangsa Dusun atau Kadazan tu bila dorang cakap yang biasa-biasa macam ni , dorang guna "Saya". Seriously kalau aku story sampai esok pun belum tentu habis. Percayalah. So , minta tolong komen sikit entri kali ni. Bolehkah?


Sini ada sikit translate saya mau kasi sama kamu :

Nda - Tidak
Jak - Je/Saja
Siyuk - Syok/Best
Berterabur/ terabur - Bersepah
Bidak - Buruk
Lek - Rileks
Juak - Juga


Thanks for spent your time and do read my blog.

Previous
Next Post »

14 Comments

Click here for Comments
Nilam suhana
admin
April 10, 2012 at 12:18 AM ×

saya tak pandai xcakap sabah... mungkin sebab tu saya rasa macam best jer dengar yana samsudin cakap sabah... huhuhuhu... tapi citer tu series sedih n best...kan???

Reply
avatar
oshin
admin
April 10, 2012 at 12:21 AM ×

betul...betul...last month oshin ke sabah dalam setengah hari jak boleh cakap dialek sabah hihi suka sangat dengar orang sabah cakap... :)

Reply
avatar
Akunyer
admin
April 10, 2012 at 12:25 AM ×

rindu plak nak cakap loghat sana.. :)

Reply
avatar
April 10, 2012 at 12:42 AM ×

wan ada sorang kawan sabah, tapi selalu cakap bahasa standard, mungkin sebab tak ramai kan orang sabah.

bagi wan, bahasa orang sabah ni lembut dan sopan je dengar :)

Reply
avatar
Cikrosecute
admin
April 10, 2012 at 12:52 AM ×

ada jugak tengok cerita tue....tak fahamlah bahasa sabah nie....hihihi

Reply
avatar
ary_lee
admin
April 10, 2012 at 1:24 AM ×

aku sukak sama itu yana..


Eh?? betul ke?
Hehehe

Reply
avatar
Unknown
admin
April 10, 2012 at 2:08 AM ×

Hidup Sabah.. Hehehe..^_^..

Reply
avatar
Alif Haris
admin
April 10, 2012 at 2:22 AM ×

kadang2 pending gak nak fahamkan apa yang dia cakap sebenarnya haha :D

Reply
avatar
April 10, 2012 at 2:43 AM ×

Suka dengar orang sabah cakap..terutama bila ada perkataan bah tu :)

Reply
avatar
BungaTulip
admin
April 10, 2012 at 8:36 AM ×

uina org sabah ka cik tia ni..
baru pla ku tau.ehe..btw aku pun org sabah gak, sdh 3thn lebih menetap di ptrjya.klu ikutkn aku dh patut bleh ckp mcm org cni kan..tp d ofis ngn d rumah aku hentam juak ckp sbh.sampaikan kwn2 yang lain pun teikut ni ckp mcm aku :)

**harap korang paham la ea, apa yang aku nak sampaikan** wink2 (>_*)

Reply
avatar
April 10, 2012 at 11:51 AM ×

iya bah Tia..nduuu bahhh, abis rusak ni skrip si yana dlm drama tu..sbr2 syak meninguk ni..aduinnaaa..kesiannn

bah, bila kta mau gathering ni Tia sma dorg si Abu, Adan tu..?hehe

nahhh mcm syiuk pulak tau kalau blogging ckp sabahan !! :)

Reply
avatar
adan
admin
April 10, 2012 at 12:14 PM ×

"hye awak,awak orang sabah bah?"


bila aku baca entri ni macam aku bercakap bedepan dengan kau.. haha.. lawak2..

Reply
avatar
AtieAbid
admin
April 10, 2012 at 11:37 PM ×

sudah ku tgk ni cerita. masa 1st2 c yana becakap tu tesembur juak ketawaku ni. macam minah indon plak bunyinya kan.. tapi jalan crita ok. so tgk jak la smpi habis..

Reply
avatar
Anonymous
admin
June 28, 2012 at 1:35 PM ×

bangga sia jadi urang sabah hehehe

Reply
avatar