Antara Gmail dan Yahoo!

Assalamualaikum. Thanks for drop by here ..

Hey , hye , halu :)


Tadi aku "round" gmail aku. Dan aku jumpa sesuatu yang canggih , I think. Ke aku yang lambat tau ni? Tak kesahlah as long as I know pun dah cukup kan?


Sebelum ni aku ada sign up dekat yahoo dalam tahun 2009 I guess. Dah lama kan? Tapi itulah email pertama yang aku ada. Aku gunakan email tu untuk banyak perkara. Email tu jugaklah yang aku guna masa aku register blog pertama aku dulu. Sign up facebook pertama aku pun , email tu jugaklah digunakan.


Tapi semuanya bermula bila aku dah jarang sangat online. No need lah aku explain kenapa kan. Pokok pangkalnya , aku dah jarang online. That means email pertama aku tu terkapai-kapai je lah. Nak online blog tak dapat , online facebook tak dapat , friendster apatah lagi.


Year turned into years. Masuk awal tahun 2011 aku dah boleh online balik even tak selalu lah. Benda pertama yang aku buka facebook. Nampak sangat aku addicted to facebook masa tu kan. Boleh-boleh aku lupa password facebook aku? Tak ingat langsung.


Then aku klik lah "forgotten your password" tu. As usual , mestilah email yang diminta kan. Then aku pun pergilah log in dekat yahoo aku tu. Guess what? I forgot my yahoo email password! Dang!


Dah sudah. Aku cuba jugak cari cara supaya aku boleh ingat balik password email aku tu. Okay fine , aku jumpa! But , but , but! Aku di tanya satu soalan. Kononnya soalan tu akan membawa aku ke password email aku.


Dang sekali lagi! Aku tak tau apa yang aku jawab dulu untuk soalan tu. Okay , aku give up.


Then aku ambik keputusan untuk sign up email baru. Tapi bukan dekat yahoo. Gmail. Aku pernah dengar pasal Gmail tapi tak ingat dekat mana.


Dapatlah aku email baru. Email tu lah yang aku guna sampai sekarang. But actually gmail aku bukan satu dua. Ada banyak lagi. If I'm not wrong , lebih dari 5 kut. Maybe? Tapi email sebanyak tu langsung tak bagi aku masalah. Even aku lupa password nya!


Dengan Gmail ni , ada beberapa perkara yang aku suka.
  • First , kalau kau lupa password kau. Don't worry be happy. Sebab , kau cuma perlu inform dekat dorang yang kau lupa password then 1 sms dari google akan di hantar direct terus ke hp kau. Easy right? Tu pun , kalau kau kasi number yang betul lah. Tak payah risau , google takkan jual number kau.

  • Next , ini aku baru tau beberapa hari yang lalu. Baru-baru jugaklah. Aku tak sangka yang kalau guna Gmail ni , kau boleh buka email lain (gmail) dalam satu masa yang sama! Kau cuma perlu klik "switch" aje email yang mana satu kau nak online kan. Interesting kan? Tak payah kau nak kejap-kejap log in , kejap-kejap log out. Semak!

Demo 1

Demo 2

  • Last point , yang ni kau boleh pilih samada kau nak atau tak. Setiap kali ada email yang baru sampai dalam inbox kau , akan ada popup notifications keluar dekat hujung bawah sebelah kanan skrin kau. Nice kan? Tak payah nak penat-penat pergi check tiap 5 minit dekat inbox tu.

Kesimpulan aku , bukanlah nak membandingkan sesama mereka. But , I want the one I think more the best. Easy for me jugak kan. So , ini lah pendapat peribadi aku. The choice is yours.


Kalau ada mana-mana kesalahan dalam entri ni , just let me know okay.


Thanks for spent your time and reading my blog.

Previous
Next Post »

18 Comments

Click here for Comments
Unknown
admin
April 6, 2012 at 7:44 PM ×

sekarang still guna yahoo.......akan datang kot baru tukar gmail

Reply
avatar
Unknown
admin
April 6, 2012 at 7:47 PM ×

Setujuu hehe dan lagi satu, gmail tak masuk email spam merepek2 tu. hehe

Reply
avatar
Jamnah H.
admin
April 6, 2012 at 8:15 PM ×

Kitew ade Gmail pun semenjak ade Blog. HUKHUK.

Reply
avatar
Nabiha Zaidi
admin
April 6, 2012 at 8:15 PM ×

Suke Gmail lagi, lagipun loading Gmail kejap je . Yahoo punye la lembab .

Reply
avatar
Unknown
admin
April 6, 2012 at 11:00 PM ×

mmg yahoo mail byk berjasa kat sy, tp secara jujurnya gmail lagi elok dr yahoo mail. loading pun cepat je..

Reply
avatar
April 7, 2012 at 12:01 AM ×

wahhh..nk tukar gmail gak la lepas ni..hee..

singgah sini ...

jom ke blog sy...

n-mcd.blogspot.com

Reply
avatar
ary_lee
admin
April 7, 2012 at 12:21 AM ×

dah tak kisah dah yahoo or gmail..
Layan saja semua.. Hahahaha!

Reply
avatar
April 7, 2012 at 12:23 AM ×

Baru teringat... Kak Mirror dah lama tak check Gmail punya inbox sekian lama. Sib baik u buat entry ni.. ;D

Reply
avatar
rAIHan
admin
April 7, 2012 at 3:08 AM ×

sama. raihan pon suke gmail dr yahoo. tp still gune dua2..password tuh siap catit lg.

Reply
avatar
April 7, 2012 at 8:34 AM ×

gmail lebih prefer.

sa ranau...huhu! salam kenal. soon we meet.

Reply
avatar
Cikrosecute
admin
April 7, 2012 at 10:23 AM ×

akak dua2 guna...hihihi

Reply
avatar
Unknown
admin
April 7, 2012 at 11:59 AM ×

haha lambatnya tahu pasal profile tu? XD

Gmail boleh buat 2-step verification.

Reply
avatar
The Fakhirin
admin
April 7, 2012 at 12:24 PM ×

SEMESTINYA GMAIL...yahoo kdg lembab...

Reply
avatar
Anonymous
admin
April 7, 2012 at 1:46 PM ×

ok. i will make another email address under gmail pulak. :)

Reply
avatar
zana
admin
April 7, 2012 at 3:52 PM ×

tak dapat tidak mg setuju gila dgn apa yg tia ckp. :) mg betul gmail advantages dia lg byk bbanding yahoo.. ;)

Reply
avatar
April 7, 2012 at 8:41 PM ×

setia dengan gmail. hehe. password yahoo dulu pon lupe. terus berubah ke gmail lepas tengok abang pakai gmail. lagipon gmail lebih laju dari yahoo ;D

Reply
avatar