Basuh Pinggan Je Lah

Assalamualaikum. Thanks for drop by here ..

Hey :)


Actually peristiwa ni berlaku masa aku umur 18 tahun. Maybe? Ianya berlaku dekat kampung mak aku. Ada kenduri untuk arwah nenek aku (bukan nenek kandung).


So , macam biasalah kan. Kalau buat kenduri dekat kampung , tak main catering tu semua. Tak payah jemput pun memang dah sedia paham diri sendiri untuk turun tolong menolong masak-masak. Nice kan macam tu?


Aku adalah antara yang tak ketinggalan untuk turut sama membantu. Masa datang dekat rumah yang buat kenduri tu , aku dengan aunt aku je yang datang. Mak aku lambat sikit datang ada hal.


1 thing yang buat kembang semangkok bila datang masa ramai-ramai macam tu.


Bangga kejap. Sambung story. So , lepas dapat pujian yang sedemikian rupa entah macamana tetiba boleh timbul semangat yang berkobar-kobar untuk membantu mak cik-mak cik tu untuk masak.


Actually , aku tak lah reti masak sangat kan. Saja nak tunjuk yang aku boleh jadi seperti yang mak cik tadi tu kata. Boleh buat menantu. Yes , I know I can!


Tunggu punya tunggu. 1 kerja pun aku tak dapat. Oh ada! Basuh piring. Takde chance langsung aku nak pegang sudip kuali tu.


Bukan cuma aku. Dengan mak cik yang datang sekali dengan aku tadi tu pun takde chance nak kelentung kelentang kuali tu. Then baru aku realize. Remaja-remaja atau anak-anak perempuan bujang kalau datang kenduri nak tolong buat keja boleh. Basuh pinggan , kuali , belanga semua ye.


Mungkin mak cik-mak cik tu tak percaya kut kalau yang belum kahwin ni pergi masak. Aku pun pasrah je lah dengan mak cik aku tu duduk luar basuh pinggan.


"Phewit , phewitt!"


Aisey. Di saat macam tu pun masih ada yang sudi mengurat?


Thanks for spent your time and reading my blog. Pandai shuffle tak? Sini ada step mudah!

Previous
Next Post »

11 Comments

Click here for Comments
Unknown
admin
April 7, 2012 at 4:46 PM ×

cuci pinggan tugas mulia. kalau tak bersih, orang boleh sskit perut

Reply
avatar
amirahyusoff
admin
April 7, 2012 at 4:53 PM ×

at least buat kerja okay lah tuh :)

Reply
avatar
April 7, 2012 at 5:26 PM ×

okla tu cuci pinggan :) buat keje gak :D

Reply
avatar
Afiqah
admin
April 7, 2012 at 5:58 PM ×

hahaha relaxlahh :D hhehehe

Reply
avatar
maszull
admin
April 7, 2012 at 7:06 PM ×

assalamualaikum Tia..okay apa basuh pinggan tu dr x kerja nak buat ye x...:)

Reply
avatar
yana lyana
admin
April 7, 2012 at 8:37 PM ×

basuh pinggan ok ape kan dari duduk jee..hehe..

Reply
avatar
PCL
admin
April 7, 2012 at 8:42 PM ×

singgah basuh pinggan gak lah..

Reply
avatar
Anonymous
admin
April 7, 2012 at 8:43 PM ×

nasib baik ada anak dara yang rajin tolong bantu heee..

ada tu Lia tengok bukan membantu tapi melihat sahaja..

Reply
avatar
April 7, 2012 at 10:54 PM ×

gosok jangan tak gosok.. =)

Reply
avatar
ary_lee
admin
April 7, 2012 at 11:55 PM ×

Setiap kali kenduri, lelaki yang akan basuh periuk dan kuali..
Tapi memandangkan sepupu lelaki ary 'rajin' belaka,.
ary tolong ayah di belakang basuh periuk kuali biarpun ary seorang perempuan^^

Reply
avatar
Sarah Mnasir
admin
April 8, 2012 at 8:41 PM ×

ok la tu cuci pggn.. hehe.. pandang org ramai , xkawin xtaw masak la tu..

Reply
avatar