Apa Itu SEO | Tips Blogging


Penerangan Tentang SEO


Pernah dengar SEO atau jugak Search Engine Optimization tak? Baiklah , kali ni saya nak bercerita sikit pasal SEO ni. Apa itu SEO , kenapa pentingnya SEO and so on about SEO.


Sebenarnya , kalau anda search di google dengan keyword "apa itu seo" ada berlambak-lambak info tentang SEO ni. So , kalau baca satu je mana cukup. Kena rajin baca lah. Lepas dah baca , cuba praktikkan apa yang diajar.


Ini adalah petikan dari wikipedia:-

Search engine optimization (SEO) is the process of improving the visibility of a website or a web page in search engines via the "natural" or un-paid ("organic" or "algorithmic") search results. In general, the earlier (or higher ranked on the search results page), and more frequently a site appears in the search results list, the more visitors it will receive from the search engine's users. SEO may target different kinds of search, including image search, local search, video search, academic search,[1] news search and industry-specific vertical search engines.

Saya tau anda cuma baca sekerat aje. Sebab saya pun macam tu. Saja tempek kot-kot ada yang rajin nak baca kan. Hehe.


Menurut informasi yang saya dapat dari berbagai sumber , SEO boleh dikatakan satu proses halaman web supaya dapat dibaca dengan baik oleh search engine yang bersifat crawler (Google, Yahoo, MSN, dll). Proses SEO dapat melibatkan halaman web itu sendiri tapi kemungkinan melibatkan website lain.


SEO adalah ringkasan kepada Search Engine Optimization. Kalau bahasa mudahnya , ialah cara mengoptimumkan apa yang anda buat di blog anda supaya boleh tersenarai di search engine seperti Google , Yahoo , MSN dll.



Fahamkan Betul-betul Tentang SEO


Nak lagi mudah difahami , anda pernah search apa-apa di google tak? Mesti ada keyword yang anda guna untuk mencari sesuatu maklumat kan? Contohnya , "macamana nak buat blog". Lepas klik button search aje , berderet maklumat keluar di page tu kan? Kemungkinan ada antara mereka yang bermain dengan SEO ni.


Entri atau blog yang sentiasa terpapar di page depan Google , Yahoo , MSN dll ni selalunya akan dapat trafik free! Tu baru di page pertama. Belum di tangga teratas lagi. Tangga pertama.


Orang akan lebih cenderung untuk klik LINK yang teratas sekali. Semakin ramai yang cari keyword tu , semakin blog anda berada di page pertama Google , Yahoo , MSN dll , semakin banyaklah trafik kering yang anda dapat. Awesome kan?


Nampak tak kelebihannya? Tak payah banyak blogwalking pun , trafik still masuk dengan bahagianya. So , ada apa-apa yang saya salah dalam entri ni tolong maklumkan dekat saya ye. Saya pun masih dalam proses mendalami ilmu SEO ni. Sekian ..

Previous
Next Post »

13 Comments

Click here for Comments
hidayah
admin
May 5, 2012 at 8:15 PM ×

Akak pun tgh dok belajar psl ni..

Reply
avatar
May 5, 2012 at 8:19 PM ×

@hidayah berguna bila kita takde masa nak blogwalking :)

Reply
avatar
FEDO
admin
May 5, 2012 at 8:23 PM ×

tq ilmu yang di kongsi... :)

Reply
avatar
May 5, 2012 at 8:30 PM ×

akak pun tak faham benda alah nie hehehe

Reply
avatar
ary_lee
admin
May 5, 2012 at 8:39 PM ×

Kita blaja sama-sama eh Tia^^

Reply
avatar
missina
admin
May 5, 2012 at 8:42 PM ×

maknanya kena pakai keyword yg org selalu guna lah ye?nice info,,

Reply
avatar
EYFAalias
admin
May 5, 2012 at 8:53 PM ×

ohh ini la ceo? baru tau. ahahha.

Reply
avatar
Ezad Skytech
admin
May 5, 2012 at 9:13 PM ×

hee...sangat2 berguna SEO ni...lagi2 kalau entri byk melekat kat page pertama..:D

Reply
avatar
nurul
admin
May 5, 2012 at 9:28 PM ×

oh,..thanq..tapi bila time buat entri,automatikje tangan menulis,tak terfikir pun keyword2 tu..hu2

Reply
avatar
May 6, 2012 at 12:26 AM ×

kdang2 ara terjoin seo tnpa sgaja.. haha.. pnh search ada blog sdri kt 1st page.. tpi xphm sgt pun sal seo ni :D

Reply
avatar
May 6, 2012 at 12:38 AM ×

tips yg berguna..
nak belajar2 juga la..

Reply
avatar
May 6, 2012 at 2:38 AM ×

Still blurr , So boleh akk terangkan macam mana nak gunakannua ?

Reply
avatar
siti kektus
admin
May 8, 2012 at 10:17 AM ×

Dari mula start blogging sampai sekarang, bab seo mi masih fail. Huhuhu

Reply
avatar