Cara Buat Widget Twitter - Tips Blog

Dah lama rasanya tak berkongsi tutorial blog. Asyik cinta je , mana tahan. Hehe. Oh by the way , tutorial kali ni untuk those yang suka main twitter and also yang ada twitter. Actually , ianya adalah widget twitter untuk blog. Awesome kan? Err , ke saya je yang rasa camtu?


Tak susah. Senang je. Asalkan ada akaun twitter , memadailah tu. First step is , pergi link ini https://twitter.com/about/resources/widgets. Klik aje. Then pilih My Website. Seterusnya , klik Profile Widget. Boleh rujuk gambar di bawah.


Nanti akan ada satu page Customize Your Profile Widget. Dekat page tu , bolehlah adjust mana yang patut. Tukar background widget ke , link color ke , text colour and so on. Nanti boleh tengok dekat page tu. Rujuk gambar di bawah.


Untuk sebarang preview berkenaan widget tu , bolehlah klik button Test settings yang ada di bawah tu ye. After done semuanya , just klik Finish and Grab Code. Nanti akan keluar satu page lagi. Ada dua pilihan. Samada copy code HTML atau klik blogger button je. Dua-dua pun boleh. Rujuk gambar di bawah.


Mudah dan pantas kan? Alah , tak sampai setengah jam dah boleh siap tu. So , selamat mencuba ye.

Previous
Next Post »

4 comments

Click here for comments
ary_lee
admin
May 2, 2012 at 12:40 AM ×

tak ada twitter lah tia..
Dah lah twitter takdak..
FB plak wat hal kat ary= ="
ary xblh nak log in..
*OK.. jauh merapu..
dari twitter ke fb plak= ="

Reply
avatar
May 2, 2012 at 3:08 PM ×

tia dh follow twitter sis ba kan hehe @yannsazza behh sempat lg mempromote nii di sini :P

Reply
avatar
[ wanni ]
admin
May 2, 2012 at 8:12 PM ×

wah, kebetulan nak carik tutorial ni, thanks tia :D

Reply
avatar