Saat Nikahnya


"Aku terima nikahnya Puteri Nurjannah Binti Abdul Hamid ..."


"Sah .. Sah .."


Walaupun cuma ayat itu yang jelas kedengaran , ternyata ayat itu mampu menitiskan airmatanya. Nurjannah memejam kejap matanya. Sekelip mata status bujangnya bertukar menjadi isteri seseorang.


"Puteri , Asyraf dah di depan. Masa untuk batal air sembahyang."


Perlahan-lahan Nurjannah cuba mengangkat mukanya. Dapat dirasakan tapak tangan dan tapak kakinya sejuk. Seakan masih tidak percaya dia sudah menjadi milik Asyraf. Suaminya yang halal.


Bila dia mengangkat wajahnya , wah! Tiba-tiba berdebar-debar dada. Sesusuk tubuh tegap kini ada di hadapannya. Terasa lain benar wajah yang ditatapinya kini. Tidak seperti sewaktu dia melihat Asyraf ketika bertandang ke rumahnya sebelum ini. Nampak tenang. Senyuman manis menghiasi bibir.


"Cantiknya dia. Baru kali ni aku melihat gadis secantik ini. Tapi , matanya basah! Menangiskah dia? Sayang , mulai kini kau milikku. Aku milikmu. Aku sudah berjanji dengan ayahmu untuk menyambung menjaga amanahnya yang satu ini. Aku akan mencintaimu sepenuh jiwaku. Demi Allah , aku bahagia menerimamu menjadi permaisuri hati dan hidupku."


Ingin sahaja Asyraf menyapu kering mata Nurjannah yang baru sekejap tadi basah dek airmata. Dia sudah berjanji mahu menerima Nurjannah apa adanya. Cintanya pada Allah kini semakin kuat bila dia dihadiahkan seorang gadis yang pernah menjadi idamannya suatu masa dulu.


"Puteri .. Jari tangan kanan."


Nurjannah menghulurkan jarinya. Sebentuk cincin berlian bermata satu disarung ke jari manisnya. Cantik!


Saatnya sudah tiba. Inilah pertama kali Asyraf menyentuh gadis di depan matanya. Dia juga mulai terasa berdebar. Dengan perlahan dia mengucup dahi Nurjannah. Puteri hatinya kini.


Nurjannah memejamkan matanya disaat Asyraf mengucup dahinya. Terasa hangat kucupan itu. Agak janggal. Tapi manis terasa. Alangkah indahnya perasaannya waktu itu. Sebak hatinya.


"Puteri .. Salam suami .."


Disambut tangan yang dihulur padanya. Perkataan "suami" yang baru saja didengarnya sebentar tadi mengusik hatinya. Baginya , inilah detik paling manis yang akan diingatnya sampai mati. Terlalu manis.



Previous
Next Post »

21 Comments

Click here for Comments
izfanora
admin
May 21, 2012 at 10:13 AM ×

entry kamu semakin lama semakin mendalam maksudnya.. ada apa2 kah?

tiba2 terasa sayu hati bila mengenang satu hari nanti izfa juga mendengar ayat itu diucap suami, insyaAllah..

Reply
avatar
Leysa JL
admin
May 21, 2012 at 10:14 AM ×

so sweet..aku trima nikahnya :)

Reply
avatar
pha is
admin
May 21, 2012 at 10:23 AM ×

hmmm.. bila la agaknya dapat merasa perasaan tuh.. hehehe

Reply
avatar
adan
admin
May 21, 2012 at 11:20 AM ×

sweeeetttt.... ni yg buat org rasa nak kawin awal nii... hehehe.. >,<

Reply
avatar
awEEN
admin
May 21, 2012 at 11:27 AM ×

"aku terima nikahnya" ayat paling syahdu..

Reply
avatar
athirah
admin
May 21, 2012 at 11:28 AM ×

touching jap..ku ingin mencari seorang suami bukan seorang pkwe..sekian terima kasih..

Reply
avatar
May 21, 2012 at 11:49 AM ×

so sweet.. adakah ini clue menunjukkan tia akan menamatkan zaman bujang xlama lagi.. hehehe

Reply
avatar
May 21, 2012 at 12:01 PM ×

@izfanora ye ke izfa? hehe .. takde apa2 pun :)

Reply
avatar
May 21, 2012 at 12:02 PM ×

@adan hahaa .. sila cepat kahwin ye encik adan :)

Reply
avatar
May 21, 2012 at 12:02 PM ×

@Taufiq Arifin a.k.a. Topimagine AMIN .. hehee .. doa je hari2 untuk TIA ye .. haha :)

Reply
avatar
May 21, 2012 at 12:10 PM ×

errrr...TIA bila plak nk kawin?..hehe

Reply
avatar
aimi
admin
May 21, 2012 at 12:40 PM ×

ku tgu saat itu =)

Reply
avatar
May 21, 2012 at 1:06 PM ×

tiga kata pemula segalanya.... kena arif cara menjaganya...

Reply
avatar
P#eoniX
admin
May 21, 2012 at 1:59 PM ×

heheheh...teringat mase ge orang akad nikah...time tuh tengok dorang bergenang air mate...ingatkan sedih rupenya gembira sampai x sedar dah betakung air mate...(mase tuh kecik lagik)maybe cinta sejati lah tuh....hehehhe...bile tibe saatnya...pasti kite gak akan terasa perasaan tuh...hehehh...x kawen lagik...x taulah camner rasenye...hehehhe

Reply
avatar
May 21, 2012 at 2:05 PM ×

betul tu...itu yg diharapkan sgt :')

Reply
avatar
May 21, 2012 at 2:42 PM ×

bestnya ada ikatan yang halal :') harap2 suatu hari nanti tercapai la :D

Reply
avatar
May 21, 2012 at 3:19 PM ×

huaaaaaaaaaa..... bilalah saat ena pula???..sejak kebelakangan ni ena jd sensitive bab kawen ni..kwn2 pkat2 nk kawen dah tahun ni, rse jeles.. hurmmm... entahlah, bersabar jelah.. teheeee

Reply
avatar
aimaniman
admin
May 21, 2012 at 5:03 PM ×

wow... syahdu dan hening tika dan saat itu,.. insy akan merasanya..

Reply
avatar
ana amalina
admin
May 21, 2012 at 5:29 PM ×

nice entry...
xsabar plak nk tggu saat itu..hehe =P

Reply
avatar
nurul
admin
May 21, 2012 at 6:24 PM ×

betultu..hehe..tapi lepas kahwin nk juga dengar word 'i love you' ..-p

Reply
avatar