Ayat Cinta Buat Suami Isteri


Terlintas pulak dekat hati nak intai balik blog lama. Bukan mengenangkan kisah dulu. Cuma tergelak. Alangkah saya waktu dulu. Entri nak loving-loving je , luah-luah curhat segala.


But saya tertarik dengan salah satu entri ni. Dulu-dulu saya publish entri , taip entri bukan saya menghayati pun kata-kata yang saya taip. Yang saya tau , taip lepas tu publish. Tapi bila baca balik ayat-ayat tu , saya tersenyum.




Jika seorang wanita itu menangis di hadapanmu,
Itu bererti dia tak dapat menahannya lagi.
Jika kamu memegang tangannya saat dia menangis,
Dia akan tinggal bersamamu sepanjang hidupmu.


Jika kamu membiarkannya pergi,
Dia tidak akan pernah kembali lagi menjadi dirinya yang dulu.
Selamanya.


Seorang wanita tidak akan menangis dengan mudah,
Kecuali di depan orang yang amat dia sayangi.
Dia menjadi lemah.


Seorang wanita tidak akan menangis dengan mudah,
Hanya jika dia sangat menyayangimu,
Tiada lagi rasa egonya,


Lelaki,
jika seorang wanita pernah menangis kerana dirimu,
Tolong pegang tangannya dengan pengertian.
Dia adalah orang yang akan tetap bersamamu sepanjang hidupmu.


Lelaki,
jika seorang wanita menangis keranamu.
Tolong jangan mempersiakannya.
Mungkin kerana keputusanmu, kau merosakkan kehidupannya.


Saat dia menangis di depanmu,
Saat dia menangis keranamu,
Lihatlah matanya.


Dapatkah kau lihat dan rasakan sakit yang dirasakannya?
Fikirkan.
Wanita mana lagi yang akan menangis
dengan murni, penuh rasa sayang,
Di depanmu dan kerana dirimu.


Dia menangis bukan kerana dia lemah
Dia menangis bukan kerana dia menginginkan
simpati atau rasa kasihan.
Dia menangis,
Kerana menangis dengan diam-diam
sudah tidak mampu bagi dirinya,


Lelaki,
Fikirkanlah tentang hal itu.
Jika seorang wanita menangisi hatinya untukmu,
Dan semuanya kerana dirimu.
Inilah waktunya untuk melihat apa yang telah kau
lakukan untuknya.




Lepas saya baca dari awal sampai akhir. Baru saya sedar. Entri ni lebih sesuai untuk orang yang sudah bernikah. Baca ayat pun dah tau. Mereka yang dah HALAL je boleh pegang tangan ye. Yang belum halal , jangan nak memandai.


Previous
Next Post »

7 Comments

Click here for Comments
Cik Mizah
admin
May 25, 2012 at 9:02 AM ×

alamak! saya bawah umur dan tersesat ke entry ini ! kahkah

Reply
avatar
May 25, 2012 at 9:48 AM ×

DA RASA NAK NANGIS ... HHHEEE....

Reply
avatar
Ujie
admin
May 25, 2012 at 9:53 AM ×

a'ah..ni ayat isteri yg terluka ni..

Reply
avatar
May 25, 2012 at 10:05 AM ×

how romantik you are TIA..hehehe

Reply
avatar
May 25, 2012 at 12:04 PM ×

tia imbau semula la ni...masa makin mematangkan diri.insyaallah...;p

Reply
avatar
aizamia3
admin
May 25, 2012 at 3:19 PM ×

biarlah rasa kasih dan sayang itu dikongsi bersama sehingga ke akhir hayat.. ;)

Reply
avatar