Saturday, May 12, 2012

Diploma Pengajian Perniagaan (DBS) di UiTM

Saya baru tau yang student lepasan Pra-Diploma dah boleh check course apa yang kami dapat memandangkan result untuk final exam baru-baru ni dah pun diumumkan. Dan alhamdulillah saya dah lepasi saat-saat itu.


Saya ditawarkan program (BM111) Diploma Pengajian Perniagaan in English Diploma Business Studies.


Cuma , lepas saya tanya kawan-kawan seperjuangan masa dekat kampus Tawau dulu. Ramai yang dapat banking. Tetiba hati saya macam di cucuk sikitlah. Kenapa dengan program yang saya dapat ni? Susah ke? Peluang pekerjaannya sikit ke?


Sempat juga saya search di google kot-kot ada blog yang pernah ada cerita pasal program yang saya ambik ni kan. Yang saya jumpa forum je. Lepas baca perbincangan dekat forum tu , memang saya ada sikit risau lah.


Nak tukar program , memang tak boleh dah. Takpelah. Bila saya fikir-fikir , saya sepatutnya bersyukur sebab dibagi peluang ni. Kalau nak ikutkan , ramai lagi yang memohon tapi tak dapat. InsyaAllah. Kalau Allah nak bagi rezeki , dekat mana-mana pun boleh. Yang penting ilmu yang saya akan dapat lepas ni.


03/06/2012 dah start mendaftar. Doakan saya ye.

13 comments:

  1. BM is a lil bit tough tapi kalau rajin membace, rajin wat akaun, senang je. mane ade blaja sumenye senang.mesti susah2 dulu, senang2 kemudian . gudluck friend :)

    ReplyDelete
  2. course apa pun takpe .
    pastikan result tu flying colours.

    nak maintain four flat mungkin
    payah tapi tak mustahil.

    ingat Tia , belajar rajin-rajin.
    (AMARAN KERAS KAKAK PADA ADIK)

    ;)

    ReplyDelete
  3. Tia, akak dulu belajar DBS juga dekat uitm shah alam before cont my bachelor. Business studies adalah menyeluruh..kita belajar pelbagai aspek dalam bidang business, dari economy, law, finance, management and keusahawanan... so peluang lebih terbuka luas.. while banking, pengkhususan cuma di bahagian kewangan.. banking pula agak susah sebab subject finance dia tough... so business studies is the best la.... good luck k.. :)

    ReplyDelete
  4. assalamualaikum Tia...tahniah yer

    ReplyDelete
  5. dulu ary nak amek bisnes tapi ibu xbagi..
    ary dipaksa amek akaun..
    ary tempuh juga walaupun xminat..
    huhuhuhu...

    ReplyDelete
  6. assalamualaikum akak.. skrg ni sy tgh confuse nk pilih course utk penerapan ke diploma.. sy minat matematik, sy lemah menghafal..
    sy igt nk ambil banking tp sy trbaca komen Eny Yusnizar, subject finance susah..
    kalau pengurusan perniagaan ada 3, pengurusan perniagaan,pengurusan perniagaan (insurans) dgn pengurusan perniagaan (pengangkutan).. apa beza ketiga2 ni?
    hehe.. maaf byk bertanya.. boleh akak berikan saya apa-apa cdgn? sy confuse nk pilih course utk penerapan ke diploma.. :)

    terima kasih... (SHIMA)

    ReplyDelete
  7. Tahniah!!!! Ok la kos ni.. byk peluang kerja.. Senior saya blh je kerja d bank.. Nak cakap lbh saya x tau sbb ambil degree akaun.. Good luck.. yeah... UITM d Hatimu

    ReplyDelete
  8. assalamualaikum akak.. skrg ni sy tgh confuse nk pilih course utk penerapan ke diploma.. sy minat matematik, sy lemah menghafal..
    sy igt nk ambil banking tp sy trbaca komen Eny Yusnizar, subject finance susah..
    kalau pengurusan perniagaan ada 3, pengurusan perniagaan,pengurusan perniagaan (insurans) dgn pengurusan perniagaan (pengangkutan).. apa beza ketiga2 ni?
    hehe.. maaf byk bertanya.. boleh akak berikan saya apa-apa cdgn? sy confuse nk pilih course utk penerapan ke diploma.. :)

    terima kasih... (SHIMA) **same question**

    ReplyDelete
  9. Assalamualaikum. Nak tanye kos Bisnes utk diploma uitm ni ade practical tak? Sbb ramai kate kos ni takde practical n susah nak dpt keje. :( tolong sy :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. waalaikumussalam. ha'ah dik. untuk kos bisnes ni, takdr practical. jangan risau. ada je kawan akak, lepas habis diploma terus dapat kerja. yang penting usaha untuk apply dekat mana-mana. takde jaminan, adik buat practical confirm dapat kerja. all the best okey :-)

      Delete
  10. Assalamualaikum .. nk tnye subjek untuk dip pengajian perniagaan insurans uitm lendu melaka dari sem 1 hingga sem 5 ape eh kak . Pls reply :( . Saye nk sambung belajar ke uitm lendu lgi beberape hari .. tapi takut sub ni susah dan x boleh bawa ...

    ReplyDelete
    Replies
    1. waalaikumussalam. boleh check dekat link ni ye dik.

      https://melaka.uitm.edu.my/v1/index.php?option=com_content&view=article&id=50&Itemid=53

      Delete